КЗК санкционира 24 дружества за картел при санирането

Общият размер на наложените глоби е 398 174 лв.

Новини
14:19 - 10 Декември 2019
1177
КЗК санкционира 24 дружества за картел при санирането

От Комисията за защита на конкуренцията санкционират 24 дружества за картел при санирането - по Националната програма за енергийна ефективност, съобщиха от КЗК.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постанови санкции за дружества, участници в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖС). 

Общият размер на наложените санкции е 398 174 лв., от които 147 761 лв. е общият размер на санкциите на участниците в обществената поръчка на община Търговище, а 250 413 лв. е общият размер на санкциите на участниците в обществената поръчка на община Гоце Делчев.

"С Решение № 1312/05.12.2019г., Комисията установи извършено нарушение на чл. 15, ал. 1 от ЗЗК и наложи имуществени санкции на "Мултиплекс инженеринг" ЕООД, "ВМЛ - консулт" ЕООД, "Димитров и син" ЕООД, "Адапт" ЕООД, "Архкон Проект" ООД, "Евиданс инженеринг" ЕООД, "Тобо инвест" ЕООД, "Фрибул" ООД, "Корект" ЕООД, "Инфрам" ЕООД, "Интконс" ЕООД, "Ен Екип" ООД и "Протико Ил" ООД.

С Решение № 1313/05.12.2019г., Комисията установи извършено нарушение на чл. 15, ал. 1 от ЗЗК и наложи имуществени санкции на "ВМЛ - консулт" ЕООД, "Архкон Проект" ООД, "Евиданс инженеринг" ЕООД, "Протико Ил" ООД, "Консултантска Инженерна група" ООД, "Кимтекс - ЛС" ООД, "Експрес Консулт" ЕООД, "Соларват" ЕООД, "БОАЛ" ООД, "Пешев" ЕООД, "Джи Ер Ен Пауър България" ООД, "Пловдивинвест" АД, "Стройконтрол" ООД, "Си Енд Би Енерджиконсулт" ЕООД и "Енерджи Про Дм" ЕООД", се казва в съобщението на КЗК. 

От Комисията установили картел (забранено споразумение и/или съгласувана практика) за манипулиране на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на общините Търговище и Гоце Делчев.

Обществените поръчки са за обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сгради, и за енергийна ефективност и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.

В рамките на проучването КЗК установи, че участниците по всяка една от двете обществени поръчки са се споразумели относно разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и относно цените, които да предложат на възложителите. 


За първи път в антитръстовата практика на КЗК предприятия, участници в картели, се възползваха от Програмата за освобождаване от санкция/намаляване на санкции в случай на участие на предприятие в таен картел. Те подадоха искания и представиха доказателства, които подпомогнаха доказването на нарушенията. Заради сътрудничеството им от КЗК освободиха от санкция едното дружество и намалиха санкциите на две други дружества.