КЗП привика мобилните оператори заради новите цени на услугите им

Алипиев: Клауза за индексация е заложена предварително и потребителят е бил уведомен и се е съгласил

Актуални новини
09:45 - 05 Февруари 2024
1391
КЗП привика мобилните оператори заради новите цени на услугите им

Днес Комисията за защита на потребителите се събира на разширено открито заседание във връзка с индексирането на цените на услугите на мобилните оператори. 

"Това се случва за трети път и вече започва да става вече малко по-силно изразен проблем от това, което беше по-рано", това каза председателят на КЗП Стоил Алипиев в предаването "Денят започва" по БНТ. 

 
"Аз търся трайно решение и за да може да го намерим това решение в комисията искам да чуя всички експертни мнения, които в рамките на една година бяха тиражирани и по медии и всякакви други канали за комуникация, за да мога да изготвя един мотивиран доклад, който да внеса в комисията да се гласува и да се намери трайно и устойчиво решение на въпроса, свързан с индексацията."

Алипиев каза, че има правни аргументи, които защитават потребителите, има и правни аргументи в полза на търговците. Обясни, че това е една клауза за индексация, която е заложена предварително и потребителят е бил уведомен и се е съгласил.

"Въпросът е дали правилно се прилага тази клауза и дали е приложена вече за трета поредна година и дали има способи. Издал съм заповеди срещу трите мобилни оператора за забрана за неправилно на клаузата за индексация - тази, която беше приложена м.г.", поясни той.

Стоил Алипиев обясни още, че размерът на санкцията към един търговец е абсолютно непропорционална към колективната щета, която нанася.

"Когато има стотици милиони или милиарди оборот, глобен за нелоялна търговска практика в размер на до 50 000 лв. няма възпиращ ефект. Нелоялните търговски практики са наложени както в неправилното индексиране м.г., така и за всякакъв друг вид нелоялно поведение на търговците", уточни шефът на КЗП.