КЗП ще атакува индексирането на цените на мобилните услуги

Новини
17:41 - 21 Февруари 2024
1348
КЗП ще атакува индексирането на цените на мобилните услуги

Председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев намира клаузата за индексиране на цените на мобилните услуги с темпа на инфлацията за неравноправна.

Той каза това по време на изслушването си пред парламентарната Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите, но след серия от уточняващи въпроси. 

Пак в следствие от уточняващите въпроси той посочи, че т.нар. "мек подход" за договаряне с мобилните оператори ще се приложи заради постъпило искане от страна на операторите за разговори относно клаузата. Ако не се стигне до съгласие за изменението ѝ чак тогава ще се предложи обявяване на клаузата за неправомерна от самата Комисия за защита на потребителите, но за да се обяви като такава трябва да се подготви правна обосновка, която да издържи и на последващата съдебна процедура. 

Клаузата за индексация отговаря на европейското и на българското законодателство, коментира Андреана Атанасова, Алианс на технологичната индустрия. Клаузата за индексация е изключена от законодателството на Европейския съюз като елемент на договорите, който може да се разглежда като неравноправен. "По настояване на КРС общите условия се публикуват в титулните уеб страници на операторите за да се виждат и по интернет", посочи тя, оспорвайки че те не се виждат за първи път при сключване на договорите на бързо и на крак в магазините на телекомите. Доколкото индексацията следва стойност, определена от НСИ, тя е ясна и точна и не можем да я изменяме, защото инфлацията се посочва от НСИ.