Лаборатория "зарази" 1300 британци с коронавирус

Проблем с партида химикали за тестване е довел до обявяване на положителни резултати, обясниха здравните власти

Свят
18:00 - 28 Ноември 2020
3530
Лаборатория "зарази" 1300 британци с коронавирус

Над 1300 души във Великобритания са били погрешно уведомени, че резултатите им от тестове за коронавирус са положителни заради лабораторна грешка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тестовете са били проведени между 19 и 23 ноември. Проблем с партида химикали за тестване обаче е довел до недостоверни резултати, посочиха здравните власти.

Хората, засегнати от проблема, са били призовани да си направят нови тестове и да продължат да се самоизолират, ако имат симптоми. Тази лабораторна грешка е изолиран случай и се разследва, се уточнява в изявлението.

Британското правителство обяви допълнителни 7 млрд. бр. лири (9,31 млрд. д.) за системата за тестване и проследяване на контакти като част от разшитената програма за масово тестване. Системата бе силно критикувана след поредица сериозни проблеми, възникнали след задействането й по-рано тази година и представители на правителството признаха, че тя не работи толкова добре, колкото се е очаквало. През септември например записите за близо 16 000 положителни случая изчезнаха от системата за няколко дни, заради което се забави проследяването на контактите