Лъч надежда за медицински недохранените хора

Нона Йотова от БСП се зае с каузата да се осигурят средства за специалните вещества

Политика
12:26 - 11 Септември 2020
2026
Лъч надежда за медицински недохранените хора

Среща с хората с малнутриция поиска министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов днес, след като по време на парламентарния контрол депутатът от БСП Нона Йотова повдигна темата за това, че здравната каса не поема медицинските храни, които те трябва да консумират заради състоянието си.

Пред депутатите и министъра Йотова разказа как от много време провежда срещи с хората с малнутриция, защото здравната каса не поема храните им, които понякога достигат и до 1000 лв.

Отворен съм за среща с тези хора във всеки един ден, разчитам на вас да ми дадете координатите им, отвърна й Ангелов. Той разказа, че здравната каса поема този разход за всяко здравноосигурено лице с необходимост от прием на специални и диетични храни, но ако болестта му е включена в списъка на заболяванията, за които се отпускат такива пари. За да бъде включено дадено заболяване пък трябвало да се напише становище от специалистите в съответната медицинска специалност, а средствата, които трябва да се отделят за тази цел, да не излизат от бюджета на касата за съответната година. Подчерта обаче, че досега не са постъпвали такива предложения за допълване на списъка.

Искам да ви благодаря, че проявявате желание да се срещнете с тези хора, те отдавна искат. Предполагам, че сега ни гледат и много ще се зарадват, отвърна Йотова.