Лъчезар Борисов: Българската икономика трябва да се съживи

Новини
10:05 - 26 Септември 2020
1598
Лъчезар Борисов: Българската икономика трябва да се съживи

"Започвайки от глобалната криза, която е предизвикателство за целия свят, България беше засегната най-силно през второто тримесечие тази година. Най-силно засегнати са транспорт, туризъм и преработващата промишленост", това заяви пред БНТ министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„Радостната новина е, че в този спад от 8.5% на годишна база България се представи по-добре спрямо много други европейски страни, защото имаше държави със спад от над 20%. Ние се представяме с близо 6 пункта по-добре спрямо цялото ниво на Европейския съюз. Това е добре, но в същото време да не забравяме, че това е безпрецедентна криза. Днес и вчера заразените в Европа растат, и това се случва на фона на една обща свързаност на българската и европейската икономика в почти 85%. Тоест, ако има спад в европейската икономика, неминуемо се отразява и на българските поддоставчици и бизнес“.

В икономиката се използват изразите за полупълната и полупразната чаша, в момента българската икономика има нужда от скорост за предприемане на мерките, за да съживим тази икономика – така министърът коментира нуждата от изтегляне на държавни кредити.

„Ако я няма тази скорост, няма да има социална политика, няма бюджет, няма нищо. Ако няма икономика, няма какво да направим. В момента основната ни цел е да ускорим процесите“.

Дългът е буфер за това, че в края на годината ако има дефицит, този буфер трябва да покрие държавните разходи за заплати и пенсии. Този буфер ще се използва и през следващата година, тъй като сега се справяме добре, но това е необходимо за държавата. България стана член на Банковия съюз, което ни даде уникален шанс да се представим на международните финансови пазари – нещо, което никоя друга държава не е успяла през финансовата 2020 г. – имаме 22 емисии за 10-годишен дълг от над 10 държави – дори сме десет пъти по-добре от гледна точка на лихвения купон, допълни министърът.

Макроикономическата стабилност се вижда и по линия на инвестициите. За първите 7 месеца имаме 1.4 милиона евро преки чуждестранни инвестиции, което е ръст от 54% спрямо същия период на миналата година. Само сертифицираните от МИ проекти са на стойност над 710 милиона лева, което също е добър растеж, допълни министърът.

Оттук-нататък целта на министерството е да продължи с мерките срещу коронавируса, за да може да се справи с коронакризата.

„Работим за публичност и прозрачност, поискахме от бизнеса да каже дали има административен произвол, изпратихме такива писма и до над 200 компании, за да чуем гласа им. Най-важното е да запазим икономиката, защото след това не може да има политика“, смята министърът.

Всеки има право на протест, приветствам протестите, затова търсим консенсус и съгласие. Сега повече от всичко имаме нужда от диалог и затова съм готов да разговарям с хората от протеста, синдикатите и работодателите, за да задържим българската икономика на сцената, допълни Борисов.