Лъчезар Борисов: Гответе се за инфлационна буря

Новини
12:23 - 25 Май 2022
2547
Лъчезар Борисов: Гответе се за инфлационна буря

Инфлационна буря прогнозира бившият икономически министър на ГЕРБ Лъчезар Борисов.

Ето прогнозата му за скъпотията, която сподели на профила си във фейсбук.

Годишната инфлация през месец юни ще бъде около и над 18%. Към момента инфлацията в България е 2 пъти по-висока от тази в еврозоната. По данни на НСИ, годишната инфлация при цените на производител на вътрешния пазар е 45,2%, а тази на международния пазар е наполовина - 22.7%. Изтеглените спестявания от домакинствата нарастват с 44% през първото тримесечие на 2022 г. спрямо същото тримесечие на предходната година. 

Бизнесът губи ценова конкурентоспособност, а домакинствата ускорено губят покупателна способност. Потреблението, като фактор на растежа е под сериозен риск, а инвестициите липсват. Предприетите мерки са бавни, с липса на ефективност, концентрираност и равнопоставеност. Брюксел ни каза, че държавните разоди излизат извън контрол. Отнема се доход от населението и бизнеса, който се разпределя по неефективен начин. 

При изпусната инфлация са необходими спешни мерки в подкрепа на растежа чрез инвестиции по Националния план за възстановяване и устойчивост. Средногодишната инфлация в края на годината ще прескочи 13%. Инфлацията в края на 2022 г. спрямо април 2021 г. ще бъде над 20%.