Лъчезар Борисов: Спадът на БВП заради Covid-кризата ще e под 7% на годишна база

страната ни няма да бъде сред най-засегнатите от кризата в Европа, прогнозира министърът на икономиката

Новини
16:59 - 13 Август 2020
897
Лъчезар Борисов: Спадът на БВП заради Covid-кризата ще e под 7% на годишна база

Спадът на брутния вътрешен продукт на България заради коронакризата ще бъде по-малък от 7% на годишна база. Това обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов и прогнозира, че страната ни няма да бъде сред най-засегнатите от кризата в Европа:

Имаме данни за първото тримесечие, които са много добри, но във второто тримесечие, реално, България беше сериозно засегната. Надявам се това да бъде преодоляно в следващите. И към края на годината, разбира се, растежът ще бъде отрицателен! Надявам се да е в по-добри нива от това, което са международните прогнози и това, което ние прогнозираме, е, че през следващата година ще възстановим всичко загубено

Работодатели и синдикати обсъдиха с министъра на икономиката как ще се разпределят парите от Европейския съюз по антикризисните мерки за микро-, малките и средните предприятия. Министерството ще разпредели над 550 млн. лева като част от парите са налични, а други се очакват от европейските инициативи за подкрепа в борбата с коронавируса, съобщи министър Лъчезар Борисов.