Лагард: ЕЦБ ще повиши лихвите през март

ЕС
11:26 - 16 Февруари 2023
1292
Лагард: ЕЦБ ще повиши лихвите през март

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард потвърди, че планира да повиши лихвените проценти с половин процентен пункт, предаде АФП.

Данните, публикувани в понеделник, показаха, че еврозоната е избегнала рецесия в края на миналата година и е отбелязала слаб, но положителен растеж от 0,1%, а инфлацията намалява - макар и да остава на високото ниво от 8,5%.

"С оглед на основния инфлационен натиск възнамеряваме да повишим лихвените проценти с още 50 базисни пункта на следващото ни заседание през март", заяви Лагард пред евродепутатите.

На заседанието си през март ЕЦБ ще публикува актуализирани икономически прогнози, които ще ѝ помогнат да формулира курса на паричната политика.

Ако централната банка осъществи повишението на лихвените проценти с половин процентен пункт, това ще бъде шестото ѝ увеличение от юли насам при общ размер на повишението от 3,5 процентни пункта.

"Поддържането на лихвените проценти на рестриктивни равнища с течение на времето ще намали инфлацията чрез потискане на търсенето, а също така ще предпази от риска от трайна промяна на инфлационните очаквания във възходяща посока", заяви Лагард.

Решенията относно лихвените проценти ще зависят от данните и ще следват подход, основан на отделните срещи след март, добави тя.