Лагерът на "Вагнер" в Беларус се смалява

Русия
15:38 - 24 Август 2023
3402
Лагерът на "Вагнер" в Беларус се смалява

Сателитни изображения, получени от Радио свободна европа, показват, че предполагаем палатков лагер, за който се смята, че е окупиран от войски от руската наемническа група "Вагнер" близо до беларуското село Цел, се разрушава.

Изображенията, направени от Planet Labs на 23 август, показват, че от 273 специализирани военни палатки, всяка от които разполага с до 20 души, за персонал, 101 са били демонтирани. Това би означавало, че пространството за малко над 2000 бойци Вагнер би било елиминирано. Смята се, че около 5000 войници са били установени на мястото.

Засега не е ясно къде се преместват палатките и бойците "Вагнер".

Изображенията от Planet Labs изглежда показват, че процесът на разглобяване на лагера най-вероятно е започнал на 1 август. Изглежда, че промените засягат само палатките, но не и намаление на военното оборудване на мястото.

Telegram канали, свързани с "Вагнер", казват, че някои от бойците на групата в Беларус са заминали за Русия на почивка, докато някои са били прехвърлени за операции в Африка.

Въпреки това е възможно някои изтребители на Вагнер да са били преместени на други места в Беларус, тъй като предишни изображения на Planet Labs показаха видими окопи, изкопани на територията на военното учение Репища, разположено на 15 километра от Цел.

Полският премиер Матеуш Моравецки каза в края на юли, че до 100 бойци Вагнер може да са били прехвърлени в западна Беларус, близо до полския град Сувалки, който се намира на място, което е известно като Сувалкския коридор - участък с дължина 80 километра и единствената сухопътна връзка на НАТО с балтийските членове Литва, Латвия и Естония.

Александър Лукашенко отхвърли обвинението на Моравецки.

Последните изображения от Planet Labs дойдоха в същия ден, когато руски авиационни служители казаха, че основателят и лидер на Вагнер, Евгений Пригожин, е бил в списъка на пътниците на самолет, който се разби в западната Тверска област на Русия, на около 270 километра северно от Москва.

Официални лица все още не са потвърдили смъртта на Пригожин при катастрофата, въпреки че се твърди, че телата на всичките 10 души на борда на самолета са извадени.

Полският премиер Матеуш Моравецки реагира на вероятната смърт на Пригожин, която според него това няма да намали заплахата от войските на "Вагнер".

"Групата Вагнер ще бъде под ръководството на Путин. Нека всеки сам си отговори на въпроса: ще стане ли заплахата по-голяма или по-малка? За мен този въпрос е риторичен", каза Моравецки на пресконференция.

Полското правителство многократно е предупреждавало съюзниците и обществеността, че преместването на наемниците на Вагнер в Беларус представлява заплаха за Полша.