Лайм — цитрусов плод с мощни ползи

Подобрява имунитета, бори сърдечните заболявания, грижи се за кожата

Здраве
08:15 - 25 Март 2019
8691
Лайм — цитрусов плод с мощни ползи

Мнозина си мислят, че заради зеления си цвят лаймът е неузрял лимон, но това не е вярно. Общото е, че и двата плода са цитруси. Те са с високо съдържание на витамин С, антиоксиданти и други полезни вещества.

Има много видове лайм, като всеки един от тях е с уникални характеристики. Някои са по-кисели, други са по-ароматни и т.н.

Тъй като цитрусите са заредени с полезни вещества, те могат да спомогнат за повишаване на имунитета, да намалят рисковите фактори, предизвикващи сърдечните заболявания, да предотвратят камъните в бъбреците, да помогнат за усвояването на желязо. Освен това се грижат кожата да е здрава.

Макар и дребен, лаймът е пълен с хранителни вещества — особено витамин С. Един среден плод (67 грама) осигурява 22% от препоръчвания дневен прием на ценния витамин. В него се съдържат още 7 грама въглехидрати, 0,5 грама протеини, почти никакви мазнини, 1,9 грама фибри. Цитрусовият плод съдържа и малки количества други полезни вещества: желязо, калций, калий, фосфор, магнезий, витамин В6, тиамин, рибофлавин, ниацин и фолат. И всичкото това в едва 20 калории.

Добър източник на антиоксиданти

Антиоксидантите са важни химични съединения, които неутрализират вредното действие на свободните радикали. В големи количества свободните радикали увреждат клетките. Това увреждане е свързано с хронични състояния като сърдечни заболявания, диабет и много видове рак.

Лаймът е с високо съдържание на активни вещества, които функционират като антиоксиданти в тялото, включително флавоноиди, лимоноиди, кемпферол, кверцетин и аскорбинова киселина (витамин С). Известна е ролята на последното вещество за подсилване на имунната система. Витамин С спомага за засилване на производството на бели кръвни клетки, а те предпазват тялото от инфекции и болести.

Също така витамин С може да помогне на раните да се възстановят по-бързо, като потиска възпаленията и стимулира производството на колаген. Колагенът е основният протеин, който подпомага възстановяването на раните, а освен това той поддържа кожата здрава.

Други ползи за здравето

Цитрусовият плод може да намали риска от сърдечни заболявания — водещата причина за смърт в световен мащаб. Съдържащият се в него витамин С помага за понижаване на високото кръвно налягане. Освен това може да предпази от атеросклероза — заболяване, при което в артериите се натрупват плаките, което води до стесняването им.

Цитрусовите плодове са богати и на лимонена киселина, която предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

Увеличават усвояването на желязото, което е необходимо за транспортирането на кислород в тялото. Ниските нива на желязо в организма водят до анемия. Веганите и вегетарианците са изложени на по-голям риск, защото желязото от растителните източници не се абсорбира така добре, както от животинските продукти. Именно витамин С подобрява усвояването на желязото от растителните храни.

В цитрусовите плодове се съдържат съединения, които снижават риска от някои видове рак. Флавоноидите например действат като антиоксиданти — те блокират експресията на гени, които насърчават прогресията на рака. Нещо повече — изследвания показват, че цитрусите могат да потиснат растежа или разпространението на ракови клетки в дебелото черво, гърлото, панкреаса, гърдата, костния мозък и др.

Потенциални странични ефекти

  • Обикновено лаймът е безопасен за консумация. Ако сте алергични към други цитрусови плодове, трябва да избягвате и лайм.
  • Поради киселинността му някои хора могат да получат киселинен рефлукс, особено при по-висока консумация.
  • Предозирането не е добро и за зъбите заради повишената киселинност на плодовете. Опасността се избягва, като се изплакне устата с вода след консумация на лайм или пиене на сок от него.
  • В редки случаи прилагането на лайм директно върху кожата може да я направи по-чувствителна към слънчевите лъчи и да предизвика възпаление. Това е познато като фитофотодерматит.