Лайза Минели празнува 75 онлайн (СНИМКИ)

Култура
13:41 - 19 Февруари 2021
4300
Лайза Минели празнува 75 онлайн (СНИМКИ)

Лайза Минели ще отпразнува 75-ата си годишнина с шоу по интернет с участието на известните й приятели, съобщи ЮПИ.


Предаването в нейна чест "Любовно писмо за Лайза Минели" - ще бъде излъчено в стрийминг платформата Стелар на 12 март и може да бъде гледано срещу билет от 30 долара. Част от приходите ще са в полза на благотворителния Актьорски фонд.

В трибюта ще участват Тони Хейл, Лили Томлин, Катрин Зита-Джоунс, Хари Коник Младши, Джоан Колинс, и много други.

"Лайза е човек от шоубизнеса, какъвто трудно се намира в наши дни - каза продуцентът на шоуто Даниъл Нардико - Нейните таланти нямат граница. А приносът й на Бродуей, в киното и телевизията я правят много достойна за това великолепно честване на 75-те й години на земята."

Тя е сред малкото артисти печелили всичките четири най-престижни награди „Оскар“ (за кино), „Еми“ (за телевизия), „Грами“ (за музика) и „Тони“ (за театър). От 1991 г. има звезда на Холивудската алея на славата.

Родена е на 12 март 1946 г. в Лос Анджелис, Калифорния. Дъщеря е на световноизвестната актриса Джуди Гарланд, изиграла Дороти в „Магьосникът от Оз“ през 1939 г., и режисьора Винсънт Минели. Основно е била отгледана в студията на MGM, докато родителите ѝ прекарват почти цялото си време там, и прави дебюта си на тригодишна възраст, във филма „In the Good Old Summertime“. Родителите ѝ се развеждат през 1951 г., а през 1952 г. майка ѝ се омъжва за Сидни Луфт.


На шестнадесетгодишна възраст Лайза заживява сама в Ню Йорк, в борбата си за своя собствена кариера в шоубизнеса. Първото ѝ признание идва за ролята ѝ в театралната продукция „Best Foot Forward“ през 1963 г. Година по-късно Джуди Гарланд кани Лайза да участва заедно с нея в представление на „London Paladium“. Шоуто жъне успех мигновено и на второто представление Лайза бива включена за постоянно.

Представянето на Лайза в Лондон се превръща в повратна точка в кариерите и в отношенията на майка и дъщеря. Публиката всеотдайно се влюбва в Лайза и Джуди Гарланд, съзнавайки, че Лайза е вече възрастна, със своя собствена кариера. По време на това шоу Лайза се запознава с първия си съпруг, Питър Алън, приятел на Джуди.

Лайза печели наградата Тони на 19-годишна възраст и бива номинирана за наградата Оскар, на 23-годишна възраст, за ролята си на Пуки Адамс, във филма „The Sterile Cuckoo“. Тя печели „Оскар“, за ролята си на Сали Боус, във филма „Кабаре“. 70-те години на 20. век са много ангажиращи за Лайза.

Постоянно се снима във филми, участва в представления и музикални изяви. Тя и нейният добър приятел на име Халстън са редовни посетители на „Студио 54“ – най-известния диско клуб в света. Браковете ѝ с продуцента Джак Хейли-младши и Марк Жиро, известен скулптор, завършват с развод.