Лалов стреля по "своите" в ДБ: Оставка за Христо Иванов и Иво Мирчев!

Новини
10:45 - 11 Октомври 2021
5179
Лалов стреля по "своите" в ДБ: Оставка за Христо Иванов и Иво Мирчев!

Бившият шеф на тъмносините в СОС нападна остро ДБ за липсата на демократични принципи и правила при подредбата на листите. Той дори поиска оставките на най-видните в дясното обединение - Христо Иванов, Иво Мирчев и Антоанета Цонева. 

"С оглед случващото се от години в  партията "Да, България" и в коалицията "Демократична България" мисля, че след изборите Христо Иванов следва да си подаде оставката като председател на партията.

Оставки следва да подадат и немалка част от изпълнителния съвет на "Да, България", в частност Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева." Това написа във фейсбук Методи Лалов, който доскоро беше председател на групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет.

Недемократичното ръководство на партията демотивира и отблъсква все повече хора и привлича все повече други с клиентелистко мислене и цели. Неминуемо това ще има негативни последици за демократичната общност, които ще приличат още в резултатите от предстоящите избори.

Снощи обясних в свой пост част от основанията да кажа това. След изборите ще говоря още по-подробно, като най-подробно ще направя това на Националната конференция на "Да, България", ако Националният съвет на "Да, България" реши въобще някога да я свика, тъй като това трябваше да бъде сторено много отдавна, но удобно за някого това не се случва (в резултат на това мандатът на всички органи на партията е изтекъл).

Говоря сега (правя го от много месеци, включително публично, но няма кой да чуе), тъй като после ще ме питате защо съм бил част от създаването на този порочен модел. И защото за истината винаги е подходящо да се говори (за някои винаги е неподходящо), заключи бившият шеф на Софийския градски съд.

Снощи Лалов изрази недоволството си от начина, по който се подреждат листите в ДБ.

Ето какво написа той:

Да сте разбрали в "Да, България" или в ДБ:
1. Да са проведени вътрешни електронни избори за определяне на кандидатите за народни представители? Или е удобно да се говори публично за демокрация, откритост, конкуренция и дигитализация, но когато става въпрос за постове и заплати нещата стоят по друг начин?

2. Да са определени преимуществено като водачи на листите за народни представители хора от младежките организации на "Да, България" и ДСБ и млади хора от "Зелено движени"? Сега разбирам, че посоченото в устава на ДаБГ: "можем да предложим на младите хора в България бъдеще" не включва политическото представителство.

3. Да са номинирани хора от малцинствата като водачи на листи или на избираеми места? Иначе гръмко заявяваме, че всички трябва да получат равни възможности за реализация, независимо от етнос, религия, сексуална ориентация и др., а искаме само гласовете на хората от малцинствата, но не и техния принос..

4. Да се прилага правилото "Един човек - една листа"? Или докато се възмущаваме публично, че Пеевски и други са водачи на листи, но след това не стават депутати, си гарантираме инструмент да модифицираме волята на избирателите?

Методи Лалов напусна поста на шеф на групата на ДБ в СОС в началото на септември.