Ламбо и Аня Пенчева заедно на една сцена

Стефан Данаилов се връща в Народния театър и ще постави пиесата „Актрисата”

Култура
23:07 - 28 Януари 2019
2292
Ламбо и Аня Пенчева заедно на една сцена

Напук на здравословните си проблеми, Стефан Данаилов реши да се върне отново на сцената след двегодишна пауза. Актьорът лично обяви, че пак ще играе в Народния театър. Освен като артист обаче, Ламбо ще се изяви и като постановчик и ще постави пиесата „Актрисата”. Любопитното е, че някогашният секссимвол ще си партнира с Аня Пенчева, която му дала идеята за спектакъла.

На 28 януари той събра актьорите, които ще участват в пиесата в дома си и обяви старта на репетициите. На Стефан Данаилов и на Аня Пенчева ще партнират и Ненчо Илчев, Иван Панев, Павел Иванов и Кирил Ефремов. Музиката към спектакъла ще напише Иван Лечев. Ламбо е поверил режисурата на племенницата си Росица Обрешкова, а той ще се води главен постановчик.

„Това е мой личен културен проект и затова държа лично да го съобщя - да, връщам се в театъра!” Мастера, както го наричат студентите му от НАТФИЗ, опроверга слуховете, че вече ще се посвети само на преподавателска работа. “Много се говори, много се шумя дали ще се върна на сцената, или не, направиха се много спекулации ще има ли, няма ли да има мое връщане. Но прецених, че тъй като ментално съм добре, ще направя тази пиеса. Аня я обяви за комедия, но аз не мисля, че може да бъде комедия текст, в който се говори как една актриса слиза от сцената. Да напуснеш сцената, е страшно преживяване”, коментира Стефан Данаилов. “Винаги съм искал студентите ми да ме гледат и на сцената, сега ще им дам тази възможност”, пошегува се актьорът.

“Актрисата” е историята на една популярна и обичана звезда и за момента, когато решава да се сбогува със сцената. Последната ѝ постановка е “Вишнева градина” на Чехов. В ролята на Лидия ще видим Аня Пенчева. “Искам да бъда обичана жена, а не актриса”, обосновава тя избора си да слезе от сцената. Данаилов влиза в образа на швейцарския банкер Чарлз, който от 30 години е влюбен в героинята ѝ.

Идеята била артистите да бъдат на свободния пазар като “Трупата на Ламбо” и да търсят сцена, където да играят. Директорът на Народния театър Мариус Донкин обаче казал на Данаилов: “Ти си артист на този театър и пиесата ще се играе на неговата сцена”. Така премиерата на „Актрисата” е предвидена за 2 май на Голямата сцена.

Стефан Данаилов и Аня Пенчева многократно са се срещали и в театъра, и в киното. През последните две години актьорите бяха в обтегнати отношения заради признанието, което Данаилов направи в автобиографичната си книга „Романът на моя живот”, че в миналото двамата са имали любовна връзка. Мастера направи разкритието след смъртта на съпругата си Мария, но както е известно Аня Пенчева над 25 години е щастливо омъжена за Ивайло Караньотов.

Източници на LUPA.bg разкриха, че откровението на Ламбо за младежките му забежки наранило актрисата и временно се отразило на колегиалните им и приятелски отношения. В крайна сметка Данаилов поискал прошка от някогашната си тръпка. Аня проявила великодушие и простила на Стефан недискретността и липсата на джентълменско поведение. А след това в името на приятелството му предложила заедно да поставят пиесата „Актрисата”.