Ламбо се завърна триумфално в театъра (СНИМКИ)

Дългокос и екстравагантен, Стефан Данаилов ухажва Аня Пенчева и пърпори със скутер по сцената

Култура
14:40 - 08 Юни 2019
9654
Ламбо се завърна триумфално в театъра (СНИМКИ)

Стефан Данаилов се завърна триумфално в театъра, след 5-годишно отсъствие и обяви, че лошото е вече зад гърба му. Макар да е видимо остарял, целия да трепери, да не може да ходи сам и почти да не вижда, с енергичен глас Ламбо сподели, че е готов за нови подвизи на сцената и че си е върнал силите за работа и за живот. В петък вечер в Народния театър той обра аплодисментите на публиката на премиерата на спектакъла „Актрисата“, чийто постановчик е той. В главната роля е както Данаилов се изрази „перлата на нашия театър Аня Пенчева“.

Стефан Данаилов влиза в ролята на екстравагантен възрастен швейцарски банкер, който ухажва актрисата Лидия Мартин и я изкушава да замени сцената с Женевското езеро и романтичното спокойствие в страната на шоколада. Дали героинята на Аня ще предпочете Женева и Алпите пред безкрайната любов и бурните аплодисменти на публиката. Тя трябва да се изправи пред много житейски и професионални истини на последния си спектакъл - "Вишнева градина" на Антон Павлович Чехов. Готова ли е Лидия да се лиши от най-силния наркотик за един актьор - аплодисментите и обожанието на зрителите?


Аня изиграва перфектно тази раздяла, сбогувайки се със своята публика, а залата спонтанно и многократно избухваше в аплодисменти, дори когато по сценарий ръкоплясканията бяха само на запис. 

С „Актрисата“ Аня Пенчева изкуши Стефан Данаилов да се върне на сцената, макар и на „електрокар“ за датски пенсионери. Ламбо пърпори с количката по сцената, радвайки се като дете и развявайки прошарените си коси. За да влезе в образа на чудатия швейцарец актьорът дори сложи екстеншъни и така "пусна" дълги кичури. Въпреки че е в ролята на стар и болен мъж на сцената Данаилов палаво си открадваше страстни целувки от Аня с думите: "Ама целуни ме като хората де, по-страстно!" 


Самият Стефан Данаилов има кратко, но изпълнено с хумор и самоирония изпълнение. "Той има секс либидо на тийнейджър“, възкликва героинята на Аня Пенчева - Лидия, защитавайки избора си да отиде със застаряващия Чарлз в Швейцария. А ироничният й бивш съпруг Пол (Кирил Ефремов), гледайки към парализирания й лйбовник, саркастично подхвърля: "Приятно каране на ски в Швейцария".

Накрая обаче Ламбо заряза святкащия извънземен скутер и се изправи на крака, за да обере овациите на препълнената Голяма зала на Народния, облечен с черна тениска с надпис „Аз преборих анорексията.“


Роднини, многобройни приятели, целият червен политически елит начело с лидера на ПЕС Сергей Станишев и на БСП Корнелия Нинова, колеги творци, студенти на Мастера го аплодираха, станали на крака в продължение на 15 минути след края на представлението. А след това партито в чест на Данаилов и на екипа на „Актрисата“ продължи до късно през нощта в ресторант на ул. „Иван Вазов“.

Залата избухна в аплодисменти още при първата поява на Стефан Данаилов на сцената, яхнал електрическата количка.

Най-големият подарък за Ламбо беше синът му Владимир, който долетя от САЩ заедно със съпругата си Виктория. От последния ред в залата спектакълът проследи и майката на Влади – актрисата Ирен Кривошиева, която бе в компанията на своя съпруг оператора Николай Николов. Синът на Ламбо не се отдели от баща си цяла вечер, а Ламбо видимо бе много доволен от всеобщото внимание към личността му.


Плътно до актьора бяха доведеният му син Росен Цанков и племеницата му Росица Обрешкова, която е и режисьор на пиесата. Те бяха с децата си, които Стефан Данаилов напълно е приел за свои внуци.

Да уважи Ламбо дойде и журналистката Елена Йончева, вече избрана за евродепутат, заедно с 3-годишния си син Тео. Русококото и синеоко момченце издържа само 15 минути да стои в тъмната зала и да гледа постановката и затова Йончева го изведе в градинката на Народния театър малкият да си поиграе, докато свърши спектакълът. След това обаче тя отиде да поздрави актьора.

Аня Пенчева сияеше в компанията на многобройното си семейство и най-вече на новородения си внук Александър, който в петък вечер направи своя прощъпулник пред обществото. Накрая на спектакъла актрисата се поклони пред ентусиазираната публика, гушнала внучето си, което е само на 47 дни. От радост Аня на няколко пъти високо го вдигна във въздуха, за да го покаже на всички, а след това дари малкото момченце с целувки.


Щастливите родители на Александър – Петя Дикова и Илиян Добромиров също уважиха премиерата. Развълнувани от успеха на Аня Пенчева бяха съпругът й Ивайло Караньотов, върнал се наскоро от Еверест, синът й Ангел с гаджето си, сестра й Валя със семейството си, както и сватовете – цялата фамилия на Илиян Добромиров.

Заслужени аплодисменти имаше и за Кирил Ефремов, в ролята на бившия съпруг и любовник на Актрисата - Пол, когото пък Ламбо нарече „Дон Жуан на Народния театър“.

Ненчо Илчев, в ролята на Бари - екцентричния театрален агент на героинята на Аня, също бе във вихъра си. Иван Панев като режисьора Роджър и младият Павел Иванов – като Даниел - сина на актрисата също блеснаха с изпълненията си на сцената.


Интересът към премиерата на пиесата на британския драматург Питър Куилтър бе толкова голям, че голямата зала на Народния театър се пукаше по шефовете. „Актрисата“ се поставя за пръв път на българска сцена. Актьори от трупата, както и студенти на Мастера, окупираха четирите официални ложи – на партера и на втори балкон, за да изгледат спектакъла.


Мариус Куркински беше сред първите, които прегърнаха Аня Пенчева, за да признае, че го е просълзила с една от финалните реплики на своята героиня: „Ние, артистите, сме най-самотните хора на света“.


Премиерния спектакъл изгледаха и Вежди Рашидов, акад. Антон Дончев, червените функционери Кирил Добрев, Атанас Мерджанов, Драгомир Стойнев, левият евродепутат Петър Курумбашев.

"Хората ми казаха, че искат да ме видят на сцената. И аз им обещах, че тази година ще дойда на сцена, ако трябва и с инвалидна количка ще бъде, но ще играя пред тях. Първо ми хареса пиесата, второ ми хареса ролята, защото тя не е централна. Имам три сцени, които във всяко състояние мога да ги изиграя и ми е много приятно. Освен това поканих актьори, които са бивши мои студенти", сподели Ламбо по повод на "Актрисата". 


„Ламбо е набрал такава инерция, че продължаваме гастролите из България“, сподели пък Аня Пенчева, която доказа, че призванието й на секссимвмол, сложен й през 80-те години, е валидно и днес. Тя е красива, съблазнителна, пръскаща еротика, разтуптяваща мъжките сърца и най-вече талантлива актриса.

Снимки: Lupa.bg.
Фотографиите от спектакъла са
на Божидар Марков, Народен театър