Ламбо завинаги: 80-ият юбилей на Стефан Данаилов ще бъде отбелязан с поредица от събития

В очите му винаги имаше едно изключително дяволито пламъче, сподели вицепрезидентът Илияна Йотова

Култура
15:30 - 21 Ноември 2022
2669
Ламбо завинаги: 80-ият юбилей на Стефан Данаилов ще бъде отбелязан с поредица от събития

80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов ще бъде отбелязана с поредица от събития, а националната програма на честванията е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. На 9 декември 2022 г. се навършват 80 години от рождението на големия актьор.

"Мисля си, ако беше жив Стефан, и ние всички бяхме с вас в навечерието на празнуването на неговата 80-годишнина, какъв щеше да бъде неговият отговор и каква щеше да бъде неговата реакция", каза Илияна Йотова на пресконференция в Народния театър.

"Всички, които го познаваме, знаем едно изключително дяволито пламъче в очите му, което щеше да поникне веднага, ако можеше да ни види всичките в тази зала. И най-вероятно, щеше да каже защо се занимаваме с тези неща, а не вършим нещо по-полезно. Такъв си беше, но, от друга страна, съм сигурна, че щeше да му бъде драго.

Човешко е, всеки един иска да бъде оценен, всеки един иска да му се радват. Всеки един иска да получава не просто доверието, любовта и обичта на хората. Сигурна съм, че честването на тази 80-годишния ще бъде много успешно", каза вицепрезидентът, която познаваше Стефан Данаилов дълги години.

Предстои именуване и преобразуване на част от площад "Велчова завера" в градина "Проф. Стефан Данаилов".

На 6 декември в кино "Одеон" е представянето на книгата "Стефан Данаилов. Игра на живот" от Георги Тошев и филма "Ламбо от София" с режисьор Георги Тошев и сценарист Росица Обрешкова, която е племенница на големия актьор.

На 9 декември в градската градина пред Народния театър е представянето на фотоизложбата "Стефан Данаилов: Личен архив. Непоказвани фотографии от личният му албум". Предстои преиздаване на книгата "Романът на моя живот" с автори Стефан Данаилов и Георги Тошев.

Като кулминация на честването в голямата зала на Народния театър ще се състои спектакълът "Стефан Данаилов на 80: Години любов". Събитието е на 9 декември с участието на студенти и приятели на Мастера.

Те ще представят музикални изпълнения, ще бъдат излъчени специално подготвени кадри и интервюта от филма на Георги Тошев, откъси от записи с гласа на легендарния актьор, предоставени от "Златен фонд" на БНР. Събраните средства от продажбата на билети ще бъдат дарени на Дома за ветерани на културата и изкуствата в София, за който приживе Стефан Данаилов се е грижил.

Същата вечер ще бъде връчена "Стипендията на Ламбо" със спомоществователството на фестивала "Сцена на кръстопът", чийто създател е самият Стефан Данаилов.

"Колкото повече Стефан се отдалечава, толкова повече виждаме колко огромен, гигантски, невероятен човек е бил. Той казваше, че е приятел за дълъг път, и сега благодаря на всичките му приятели. Защото аз не ги виждам като институции, а като приятели, които застават за тази 80-годишнина, подкрепят ни", каза Росица Обрешкова, режисьор на спектакъла "Стефан Данаилов на 80: Години любов".

"Паметта е важна, не за друго, а защото, когато пуснем спомените си да вървят към светлината, ние ставаме по-благи, по-красиви отвътре, по-одухотворени. Не искам да го помним с болка, а Стефан в светлината, в красотата, в даряването, което той правеше цял живот от сърце, от дълбочината на душата си, без да иска нищо в отплата. Просто го хвърляше и го забравяше", добави тя. 

"Имам щастието и късмета, и отговорността, която е огромна, да бъда част от неговото семейство. Затова правя този спектакъл с много притеснение, много вълнение, тъй като Стефан го няма да ни каже кое става и кое не става. Най-важното, което искам да чуят зрителите на този спектакъл, е негови послания, които са през творчески актове. Това, което намерих в "Златния фонд", беше изумително, каза още Росица Обрешкова.

"Аз съм изключително щастлив, че попаднах в семейството на Стефан Данаилов. Ние сме над 200 ученика", каза актьорът Деян Ангелов. По думите му Мастера е бил авторитет, който в днешно време е трудно да се отстоява.

"Аз съм щастлив, че ние сме продължение на неговата ръка, на неговия начин на мислене. И до ден днешен, а аз съм на 42 години, винаги си мисля как да е постъпил той, какво би ме посъветвал.

Той толкова е посял в нас, че ние, колкото и да искаме да бъдем различни, това е много вкоренено. Това е едно изключително богатство, но и отговорност", каза още той.