Ламбо зове Нинова да оттегли оставката си

Политика
12:38 - 14 Юни 2019
3479
Ламбо зове Нинова да оттегли оставката си

Стефан Данаилов призова Корнелия Нинова да оттегли оставката си като председател, да подаде ръка на опонентите си и да се опита да стабилизира БСП, така че партията да се представи отлично на предстоящите местни избори. В интервю за „Епицентър” зам.-лидерът на Столетницата отсече, че Валери Жаблянов, който се спряга за наследник на Нинова, е дискредитиран човек и не може да бъде председател на БСП.

Ламбо особено остро напада и Сергей Станишев, като го съветва да си гледа ПЕС и Европарламента. В същото време обаче популярният актьор и червен ветеран отчита като грешка на Нинова, че изключи от първоначалния вариант на листата на БСП Сергей Станишев, тъй като той е заслужавал избираемо място. Данаилов отсече като грешка факта, че водачът на листата Елена Йончева се е държала като разследващ журналист и е водила агресивна кампания, като така е отблъснала избиратели.

„Елена не показа политическа мисъл. Тя се държеше като разследващ журналист и ни занимаваше непрекъснато с три доклада и две къщи - някакви цифри размахваше, някакви снимки вадеше, от които никой нищо не разбираше. Звъннах на Нинова и я помолих да каже на Елена да се държи като жена. На фона на кампанията, която правеше Бойко, агресията на Елена, беше грешка”, отсече Стефан Данаилов.

„На нас ни предстоят много важни избори. Каквото и да говорят, в партията има подем, видим подем. И е грехота да се разсейваме с щуротии. Приличаме на един 136-тонен кораб, който 30-40 човека се опитват да го клатят, за да съборят капитана. Ако не дойдем на себе си, това ще се случи. Ако се отиде на война - това, което гласят опонентите, ще бъде страшно! Аз се тревожа Корнелия да не хвърли оставка и да си тръгне - да се откаже от председателството и да напусне ръководството на партията”, коментира депутатът пред Валерия Велева и отново призова: „Нинова трябва да оттегли оставката си. И аз я моля за това.”

„Тези, хора които се спрягат за нейния пост, нито един от тях не е ярък визионер, не стават за ръководители на партията. Да си лидер, трябва да имаш първо харизма, да можеш да поведеш хора. Нинова поведе маса народ, видях го това с очите си. Изправи партията, вдъхна ѝ самочувствие”, смята Ламбо. И коментира, че Корнелия е подходила емоционално като е хвърлила оставка. Стефан Данаилов отбеляза, че вярва в мъдростта на делегатите на конгреса и че те няма да се подадат на натиск да свалят настоящия лидер.

„Не мога да разбера защо е тази омраза срещу Нинова. Не мога да си представя мъже да мразят толкова много една жена! Боже, аз не мога да мразя толкова, който ще да е! Какво ще спечелиш от това?”, възкликна майор Деянов.

В същото време народният представител не приема излизането на БСП от парламента. Ламбо споделил на Нинова, че партията губи от това. „Освен това тя сложи в устава един „катинар“ за 12 години присъствие в парламента и много силни личности, които бяха знакови за БСП лица, сега липсват в парламентарната група. И Янаки Стоилов липса, и Румен Овчаров липсва, и Петър Мутафчиев липсва”, смята Стефан Данаилов.

Той отбелязва, че конфликтът между Корнелия Нинова и Сергей Станишев е избухнал заради Истанбулската конвенция. „Нинова беше подложена на жесток натиск, че ще извадят БСП от ПЕС, имаше тежки писма, идваха ѝ на проверки. Нинова се държа мъжки – заяви, че няма да приеме Конвецията и конфликтът тръгна от там. Учудвам се, че дори след като влезе в листата и сега отива в Европа, Станишев продължава да се изказва остро срещу нея. Сергей ми е приятел, но така не се прави. Той е по-деликатен човек, не очаквах че ще влезе в острия тон. Той е забравил къде живее. Сергей да си гледа ПЕС и ЕП, и толкова!”

„Предупреждавал съм Нинова, че отваря много фронтове. Защо ѝ трябваше конфликта със Сергей? Все пак той е бил толкова години шеф на тази партия, председател е на ПЕС и това пролича в предизборните дискусии. В дебатите той се държеше много професионално. От нашите кандидати той беше единственият сериозен политически говорещ човек. Даже го поздравих за това. А Елена потъна”, даде своята оценка актьорът политик.

Същевременно Стефан Данаилов похвали Бойко Борисов, че е изиграл гениално картите си по време на предизборната кампания.

Стефан Данаилов смята, че БСП трябва да склони омбудсмана Мая Манолова да се кандидатира за кмет на София, макар че е бил против нейната кандидатура за президент.

Накрая на интервюто Ламбо зове различните фракции в БСП да се помирят, макар че е скептичен по този въпрос. Според него сега не е времето за пряк избор на лидер на Столетницата. „Партията трябва да се съхрани, това е най-важното сега. Нинова има качества. Тя е роден лидер. Тя е като танк. И партията ѝ вярва. Заради нея, тя трябва да остане като председател”, заключи Стефан Данаилов.