Лари Кинг бе кралят на интервюто, над 60 000 минаха през микрофона му

Тв звездата има 8 брака, два от които с една и съща жена

Личности
16:10 - 23 Януари 2021
2931
Лари Кинг бе кралят на интервюто, над 60 000 минаха през микрофона му

Лорънс Харви Зайгър е роден в Бруклин, Ню Йорк, на 19 ноември 1933г. в семейство на православни евреи. Баща му умира на 44г. от инфаркт, в резултат на което майка му, брат му и самият той разчитат на социални помощи.

След като завършва гимназия, Лари работи, за да може да помага на майка си. От ранна възраст има интерес към радиото и желание да работи като водещ в радиостанция. 

Кинг заминава за Маями и след първоначални неуспехи получава първата си работа в радиото - управителят на малка станция в Маями Бийч го наема да изпълнява различни задачи, а когато един от говорителите на станцията внезапно напуска, Лари Кинг е пуснат в ефир. Първото му излъчване е на 1 май 1957г., работи като DJ от 9 сутринта до обяд. Води също така две следобедни новинарски предавания и спортна програма. 

Придобива името Лари Кинг, тъй като генералният мениджър на радиото твърди, че фамилията му Зайгър е твърде етническа и трудна за запомняне. След две години журналистът официално променя името си на Лари Кинг. 

В следващите години той започва да води и свои интервюта в радиопредаването, като постепенно интервюира все по-популярни личности. 

През декември 1971г. е обвинен в мащабно присвояване, което е инициирано от неговия бивш бизнес партньор. Журналистът незабавно губи работата си. През 1972г. всички обвинения отпадат, но ТВ водещият вече е затънал в дългове и е загубил вниманието на своята публика.

До края на 70-те години инцидентът започва да бъде забравян и Лари Кинг решава да се върне в Маями. През 1978г. отново започва работа в радиостанцията „WIOD“. Скоро водещият открива ново вечерно предаване "Larry King Show", което се излъчва от радиостанция "Mutual Radio Network". Шоуто бързо печели огромна популярност и привлича вниманието на медийния магнат Тед Търнър, който предлага на Кинг да стане водещ на собствено шоу в наскоро създадената Cable News Network (CNN).

Със съпруга №7 Шон Кинг, с която живя повече от 2 десетилетия

„Шоуто на Лари Кинг“ („Larry King Live“) започва да се излъчва на живо по CNN през юни 1985г.. В него той е домакин на широк кръг гости и доста противоречиви фигури. От предполагаеми екстрасенси до видни политици и водещи фигури в развлекателната индустрия. Междувременно продължава да бъде радиоводещ и пише вестникарска рубрика в USA Today в продължение на почти 20 години. 

На 29 юни 2010г. Лари Кинг обявява, че след 25 години напуска шоуто. Последното издание на „Шоуто на Лари Кинг“ се излъчва на 16 декември 2010г.

След напускането на CNN води предаванията „Larry King Now“ и „Politickling with Larry King“, излъчвани по телевизионния Russia Today (RT) America и онлайн канала Hulu. 

След инфаркта, който преживява през 1987г. Лари Кинг основава кардиологичната фондация „Лари Кинг“, която плаща за животоспасяващи сърдечни процедури на хора, които иначе не биха могли да си ги позволят.

Семейният му живот е повече от бурен - Кинг е женен осем пъти, като два пъти е сключвал брак с една и съща жена и има общо пет деца. През лятото на 2020г. в рамките само на един месец водещият губи две от своите деца - Анди и Чая Кинг.

„Шоуто на Лари Кинг“  се излъчва в продължение на 25 години и влиза в Книгата на Гинес, като най-дълго просъществувалото шоу по една и съща телевизия, по едно и също време и с един и същ водещ.

През своята кариера Лари Кинг е интервюирал между 50 000 и 60 000 души, включително всички президенти на САЩ след Ричърд Никсън и редица други световноизвестни личности.

Работата му е отличена с награди, включително две “Peabodys”, награда “Emmy” и 10 кабелни награди “ACE”.