Лъскат лъва на Шипка

Реновацията е по повод 142 години от Епопеята

У нас
17:25 - 17 Юни 2019
3384
Лъскат лъва на Шипка

Лъвът на паметника „Шипка” ще бъде лъснат до блясък. В навечерието на 85-годишнината от откриването на Паметника на свободата и тържествата, посветени на 142 години от Шипченската епопея през август, започва реставрация на бронзовия лъв на паметника, съобщи gabrovonews.bg.

Новината съобщи директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов, който обясни, че първият етап от консервационно-реставрационните дейности включва изграждането на скеле, което ще наложи ограничение на достъпа на посетители до експозицията в паметника в дните 18, 19 и 20 юни.

От музея предварително се извиняват за причиненото неудобство и молят посетителите да се съобразяват с указанията на дежурния музеен екип. За посещение ще бъде отворена Костницата, чийто вход е от южната страна на паметника.

Областният управител на Габрово Невена Петкова, председател на Инициативния комитет за Национално честване „Шипченска епопея“, сподели, че започващият проект няма да попречи на организацията на предстоящите тържества, чиято кулминация тази година е на 24 август, събота.

„Очаквахме тази реставрация още предходната година, така че сме подготвени и за този вариант. Дейностите няма да променят предвидената програма, но и категорично няма да допускаме рискови ситуации, предвид струпването на много хора. Освен по – голямата историческата достоверност на събитията, това беше и другата причина, поради която ние като организатори взехме решение възстановката на боевете да бъде преместена на Централната височина на връх Шипка, източно от хеликоптерната площадка“, категорично заяви областният управител на област Габрово.

Консервационно-реставрационните дейности ще се извършат от ДЗЗД „Паметник Шипка 2019“, съгласно Договор между НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и Изпълнителя, и ще продължат до 1 септември.

Те ще включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия.