Лъскав обект открит на Марс

Металическото нещо било термично одеяло

Мистика
08:16 - 20 Юни 2022
3586
Лъскав обект открит на Марс

Марсоходът Perseverance, който в момента изследва кратера Джазеро за признаци на древен микробен живот, е открил нещо много странно - лъскав обект между две скали на дъното на кратера. От НАСА обаче заявяват, че това парче термично одеяло, използвано за спускането на марсохода при навлизането му в атмосферата на Марс. Лъскавият материал се е отделил, преди роувърът да докосне повърхността.

„Екипът ми откри нещо неочаквано: това е парче термично одеяло, което според тях е част от реактивния двигател, който ме свали в деня на кацане през 2021 г.“, пишат изследователите от НАСА в Туитър от името на марсохода Perseverance.

Откритият лъскав материал е част от материал, използван за контролиране на температурата. Екипът на Perseverance обаче е изненадан да го намери на това място, тъй като останалата част е открита на близо два километра на пода. Затова изследователите се питат дали парчето е паднало на дъното на кратера или е пренесено там от вятъра.

Екипът на НАСА публикува снимка на учените, построили роувъра и увили го в термо одеяла. Роувърът е на Марс от април 2021 г. Наскоро е извършил наблюдения на ветровете на Червената планета, използвайки своите камери и набор от сензори. Камерите на марсохода са заснели пориви на вятъра, които издигнат големи облаци прах, най-големият от които се разпространил върху огромна площ, покриваща 4 квадратни километра.

Марсианският кратер Джазеро е уникален по отношение на изучаването на ветровете, които се движат от север на юг по цялата планета и често издигат прах по време на сезона на прашните бури.