Латвия е с нов президент

Егилс Левитс е бивш съдия от Европейския съд

Политика
14:54 - 29 Май 2019
2591
Латвия е с нов президент

Парламентът на Латвия избра бившия съдия от Европейския съд Егилс Левитс за следващ президент - до голяма степен церемониален пост с ограничени политически правомощия, предаде Ройтерс.

Левитс беше подкрепен от 61 депутати в еднокамарния Сейм, който има 100 членове. Четиригодишният му мандат започва на 8 юли, когато приключва мандатът на сегашния държавен глава Раймондс Вейонис.

Кандидатурата на Левитс беше издигната от партиите от управляващата коалиция и той беше фаворит в надпреварата, предаде ТАСС.

Левитс е бил посланик на Латвия в Германия, Швейцария, Австрия и Унгария, депутат в Сейма, министър на правосъдието и съдия в Европейския съд по правата на човека и в Европейския съд. 
Той е един от авторите на Декларацията за възстановяване на независимостта на Латвия на 4 май 1990 година. Автор е и на приетия през 2014 г. преамбюл към конституцията. През 2015 г. той се кандидатира за президент, но загуби.

Президентът на Латвия има представителни функции. Той е върховен главнокомандващ, може да внася законопроекти и да номинира кандидати за министър-председател.