Латвия има нов президент — заклет антипутинист и… гей

Доскорошният външен министър на балтийската държава се закле като държавен глава

Новини
21:20 - 10 Юли 2023
8791
Латвия има нов президент — заклет антипутинист и… гей

Дългогодишният външен министър на Латвия, известен с твърдата си линия към съседна Русия и силната си подкрепа за Украйна, положи клетва в събота като президент на балтийската нация за четиригодишен мандат.

Едгарс Ринкевичс, който беше първи дипломат на Латвия от 2011 г., положи клетва на церемонии на извънредна сесия на парламента (Сейма) в столицата Рига. Той наследява Егилс Левитс, който не се кандидатира за преизбиране.

49-годишният Ринкевичс беше избран от депутатите в края на май в надпревара с други двама кандидати. Той се кандидатира като кандидат на своята и на премиера Крисиянис Каринс партия Ново единство.

Той е седмият президент на Латвия, нация с население от 1,8 милиона души, която е член на Европейския съюз и НАТО, откакто възвърна независимостта си през 1991 г. Ринкевичс, който

обяви „гордо“ през 2014 г. в Twitter, че е гей, е един от малкото ЛГБТ висши държавници и със сигурност първи в историята президент гей в Европа.

Отношението към сексуалните малцинства в балтийските нации Естония, Латвия и Литва – всички бивши съветски републики – и Източна Европа са по-малко толерантни, отколкото в Западна Европа.

Президентството на Латвия е до голяма степен церемониална длъжност и държавният глава действа главно като лидер на общественото мнение и обединяваща фигура в страната, където почти една трета от жителите говорят руски като първи език.

Президентът представлява Латвия в чужбина, действа като върховен главнокомандващ на въоръжените сили, подписва законопроекти, номинира министър-председателя и има право да разпуска парламента, наред с други неща.