Латвия опъва бодлива тел на границата с Русия

Новини
16:55 - 16 Октомври 2023
2325
Латвия опъва бодлива тел на границата с Русия

Латвия временно затвори два гранични пункта с Русия в отговор на решението на съседната страна да ограничи влизането на украински граждани само през летището в Москва и на един от пунктовете с Латвия, предаде ДПА, като се позова на властите в Рига, съобщи БТА.

Латвийските контролно-пропускателни пунктове "Педедзе" и "Виентули" "бяха успешно затворени", заяви днес министърът на вътрешните работи Рихардс Козловскис пред латвийска телевизия. Миналата седмица Русия обяви, че от днес украински граждани ще може да влизат в Русия само на два гранични пункта, а именно на летище "Шереметиево" в Москва и на контролно-пропускателния пункт "Виентули" с Латвия.

След това Латвия, член на Европейския съюз и НАТО, обяви, че ще затвори контролно-пропускателните пунктове "Педедзе" и "Виентули". Според изявлението на двата контролно-пропускателни пункта са били поставени бетонни блокове и рула бодлива тел.

Имаше опасения, че на пропускателния пункт "Виентули" ще се струпат украинци, които се надяват да влязат в Русия през последната сухопътна граница в Европейския съюз, която все още е отворена за тях, като повечето от тях се опитват да достигнат окупираните от Русия свои родни градове в Украйна, отбелязва ДПА. Латвия заяви, че Русия се опитва да раздели Европейския съюз и да създаде напрежение по границата му.