Латвия спира руската „Дождь”

Украйна
10:39 - 06 Декември 2022
3153
Латвия спира руската „Дождь”

Латвийският регулаторен орган за електронните медии съобщи, че отнема лиценза за излъчване на независимия руски канал "Дождь" заради редица нарушения, включително показване на анексирания от Украйна полуостров Крим като част от Русия. Каналът се премести в Рига след началото на войната и излъчва от там от лятото.

"Телевизия "Дождь" ще спре излъчването си на 8 декември", заяви в Twitter Иварс Аболинс, ръководител на латвийския Национален съвет за електронни средства за масова информация, и добави: "Законите на Латвия трябва да се спазват от всички.

Съветът се убеди, че ръковдството на телевизията не разбира и не осъзнава значимостта и сериозността на нарушенията, затова не може да работи на територията на Латвия"

Миналата седмица регулаторният орган глоби телевизията с 10 000 евро за показване на карта, в която Крим е руски. Малко след това настъпи друг скандал. В пряко предаване за руските мобилизирани войници, в което се включват техни роднини, водещият Алексей Коростольов заяви, че "очаква и други обаждания, че защото се надява, че телевизията е помогна с оборудване и удобства (на руската армия)".

Малко след това опитният водещ, който работи над 8 г.  в "Дождь", бе уволнен. Гл.редактор Тихон Дзядко обясни, че телевизията никога не е помагала с нищо на руската армия.

Случаят бе поет от латвийските служби за сигурност. Латвийският министър на отбраната заяви, че процесът по прекратяване на лиценза е започнал, а екипът ще трябва да напусна страната.