Латвийският парламент легализира еднополовите партньорства

Гей двойките няма да могат да осиновяват деца

Новини
12:27 - 13 Ноември 2023
1450
Латвийският парламент легализира еднополовите партньорства

Латвийският парламент гласува да разреши на еднополовите двойки да сключват граждански съюзи, които ще им осигурят правно признаване, но по-малко права, отколкото на женените двойки.

ЛГБТ общността продължава да бъде тема на разделение в Латвия, чиито законодатели през 2005 г. промениха конституцията, за да определят брака като разрешен само между мъж и жена.

Новото законодателство, което се очаква да влезе в сила в средата на следващата година, позволява на еднополовите двойки да регистрират партньорството си при нотариус. Законът позволява на двойки в такъв съюз да посещават партньора си в болница, както и да ползват някои данъчни и социалноосигурителни облекчения.

Каспарс Залитис, активист за правата на ЛГБТ общността, отбеляза, че еднополовите двойки все още няма да могат да осиновяват деца и ще продължат да се сблъскват с проблеми, свързани с наследяването.

През май латвийският парламент избра президента Едгарс Ринкевич за първия открит гей държавен глава в Европейския съюз, въпреки че 45% от латвийците заявиха в проучване на Евробарометър от 2019 г., че не биха се чувствали комфортно, ако имат гей или бисексуален високопоставен служител.

Според проучването от 2019 г. 54 % от латвийците се чувстват неудобно да имат гей или бисексуален колега, докато според проучване на Globsec от 2023 г. само 40 % от страната подкрепят узаконяването на правата на гей хората, като например правото на брак.