Лаура Кьовеши: Не е професионално да кажа, че ще разследваме Гешев (НА ЖИВО)

Новини
12:11 - 11 Юни 2021
8008
Лаура Кьовеши: Не е професионално да кажа, че ще разследваме Гешев (НА ЖИВО)

Европейската прокуратура може да разследва измами с европейските средства, ако става дума за нарушения на 10 милиона евро. Можем да ги представяме пред европейските съдилища.

Това каза Лаура Кьовеши – европейски главен прокурор.

"Започнахме да получаваме жалби от частни страни, всички тези сигнали ще бъдат анализирани", каза Лаура Кьовеши на брифинг днес в България. 

"Ще проведем разследване, европейските делегирани прокурори са установени във всяка от държавите членки. Днес се срещам с четиримата делегирани прокурори да видя дали те имат нужда от подкрепа в своите дейности. Трябва да надзиравам дейностите на нашите децентрализирани служби...."

"Аз не съм дошла на гости в България тук съм си у дома", каза гостът.

На въпрос как би реагирала, ако има данни за престъпления на Иван Гешев, тя отвърна, че не е професионално да каже, че ще разследва едно или друго лице. Получава ли сме сигнали за злоупотреби с Европейски средства. Само европейската прокуратура може да разследва тези дела. Ще разследваме всички престъпления извършени след 2017 година. Ние трябва да докажем, че е законът е еднакъв за всички."

Тя каза, че вярва че техните европейски прокурори ще бъдат независими. Имало система с постоянни състави, което било гаранция, че всичко ще е наред.

В постоянните състави ще има по трима прокурори от всяка страна. Така щял да има контрол и всеки ще зачита тази независимост.

"Ако някой се опита да се намести в работата на прокурорите, аз ще го кажа публично", каза румънката.

Европейският главен прокурор отказа да коментира и санкциите от САЩ, които бяха наложени на известни българи. Отказа да коментира и протестите в България срещу Иван Гешев.

На въпроса дали вярва, че българската прокуратура си върши работата гостът отвърна, че не е тук да оценява качеството на работата на българската прокуратура. "Не е моя работа да обсъждам дейността на българските магистрати“, каза Лаура Кьовеши. Те не можели да разследват всички дела, имали ограничения в правомощията си. Имали ясна представа за всички дела в тези 22 държави, с които работят.

"Можем да разследваме сигнали от журналисти и да работим върху техни разследвания, може всеки един гражданин да подаде сигнал до нас", разясни световноизвестният магистрат.

Делата ще бъдат разпределяни по случаен принцип, няма да има човешка намеса. "Не знам дали магистратите от България ще ни изпратят 10 случая, върху които да работим. При взимането на важни решения ще има надзор", разясни европейският обвинител.

Румънката обясни, че мога да се намесват при приключили дела, което означава, че не може да даде гаранция, че ще се свърши работа за два или три месеца.

Нямало краен срок, в който могат да се обещаят конкретни резултати.

Получени са много сигнали от българи, но все още до европейските прокурори не са достигнали информациите от много дела водени у нас. 

Лаура Кьовеши каза, че не е имала срещи с български политици.

Журналист поиска мнение от госта за работата на българската прокуратура от това, което е чула като въпроси от българските журналисти.

"Не е моя работа да оценявам дейността на прокуратурата", повтори отново Лаура Кьовеши.

Тя отказа да коментира докладите от официални институции.