Лаура Кьовеши осъди Румъния в Страсбург

Ексшефката на Дирекцията за борба с корупцията спечели дело в Европейския съд за правата на човека, в което оспори отстраняването си от поста

Топ
12:18 - 05 Май 2020
2329
Лаура Кьовеши осъди Румъния в Страсбург

Бившата ръководителка на румънската Национална дирекция за борба с корупцията /НДБК/ Лаура Кодруца Кьовеши спечели дело в Европейския съд за правата на човека /ЕСПЧ/, в което оспори отстраняването си от поста през 2018 г.

Според ЕСПЧ Румъния е нарушила правата на Кьовеши в процедурата за отстраняването й от длъжността главен прокурор на НДБК преди изтичането на мандата й, предава БТА. 

Кьовеши внесе жалба в ЕСПЧ в началото на 2019 г., в която заяви, че след решението на Конституционния съд за отстраняването й от длъжност тя не е имала възможност нито да се защити, нито да го оспори.

В жалбата си Кьовеши посочва, че решението на Конституционния съд от май 2018 г. е взето в рамките на процедура, при която не са спазени гаранциите за справедлив процес от гледна точка на възможността за обжалване на решението.

Кьовеши беше отстранена от длъжност на 9 юли 2018 г. с указ, подписан от президента Клаус Йоханис след решение на Конституционния съд, което подкрепи искането на тогавашния правосъден министър Тудорел Тоадер за уволнението й. Той я обвини в серия нарушения, включително протакане на някои дела, превишаване на правомощията при разследването на начина, по който е издадено едно правителство постановление, авторитарно поведение и произвол, както и приоритизиране на дела в зависимост от медийния им ефект.

В края на 2019 г. Лаура Кодруца Кьовеши беше избрана за първи главен прокурор на бъдещата Европейска прокуратура - независим орган на ЕС, който ще се занимава с разследването, наказателното преследване и изпращането на съд за престъпления срещу финансовите интереси на Съюза. Очаква се прокуратурата, чието седалище ще бъде в Люксембург, да започне работа от ноември 2020 г.