Лаура Кьовеши подхваща поръчките за електробусите във Враца и Стара Загора

Общество
16:51 - 10 Януари 2022
3102
Лаура Кьовеши подхваща поръчките за електробусите във Враца и Стара Загора

Прокуратурата изпраща разследванията за обществените поръчки за електрическите автобуси във Враца и Стара Загора на Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши.

Със свое решение от сряда антикорупционната комисия изпрати резултатите в прокуратурата. Тя пък пък от своя страна ги препраща към Европейската прокуратура, защото става дума за евросредства. 

Преди месец същото стана и по отношение на обществена поръчка за автобусите на ток във Варна.

Характерното за разследванията на европрокуратурата е, че те се водят от делегирани прокурори, но после делата се разклеждат от български съд. 

Проверката във Враца започна на 14 декември 2021 г. заради две обществени поръчки на обща стойност 32 млн. лв. Едната е за доставка на 9 тролейбуса, а втората - за 13 електрически автобуса. Спечелени са от един и същ изпълнител - “Авто Инженеринг Холдинг Груп” ЕООД.

“Установено е, че е получена неследваща се имотна облага, както и нарушения при доставката на тролейбусите – не са изпълнени параметрите, изрично посочени в техническото предложение и спецификацията към сключения договор”, съобщиха преди дни от  антикорупционната комисия.

В резултат на това в експлоатация били въведени транспортни средства, които не са били предмет на обществената поръчка и са произведени от беларуско държавно дружество, без да е установено дали отговарят на нормативните изисквания за транспортни средства в ЕС.

Две седмици преди Враца КПКОНПИ влезе и в община Стара Загора заради две поръчки. Едната е за 55 нови дизелови автобуса от висок екологичен клас за 35,6 млн. лв., а другата - за 33 електрически автобуса за 49 млн. лв. Спечелилите поръчките за дизеловите автобуси са чешко и полско дружество, а за електрическите автобуси е българско.

Случаите във Варна, Стара Загора и Враца били идентични.