Лауреат на конкурса „Паганини" е солист на международния фестивален оркестър на „Алегра“

Проф. Борис Гарлицки излиза на сцената в София за концерта The Next Generation

Култура
15:38 - 24 Юни 2023
2902
Лауреат на конкурса „Паганини" е солист на международния фестивален оркестър на „Алегра“

Проф. Борис Гарлицки, лауреат на конкурса „Паганини" и концертмайстор на Лондонския филхармоничен оркестър, кралската опера „Ковънт гардън” и Хамбургската филхармония, е солист на The Next Generation Orchestra – международния фестивален оркестър на „Алегра“.

Събитието е на 19 юли в Централния военен клуб, в София. Най-добрите участници в академията на „Алегра“, заедно със звездите на фестивала, водени от проф. Гарлицки, ще излязат заедно на сцената за концерта The Next Generation.

В програмата ще звучат творби от Моцарт – Serenata Notturna, Менделсон – Концерт за цигулка в ре минор, и Шостакович – Камерна симфония в до минор, оп.110 а.

На сцената ще бъдат още виолистът на квартет „Мерел“ Алесандро Д’Амико, свирил под диригентската палка на Густаво Дудамел, челистът Кирил Злотников, солист на няколко международно признати оркестри, работил с прочути диригенти като Даниел Барембойм и Зубин Мета, съосновател на един от най-успешните квартети в момента - Йерусалим квартет, и контрабасистът Алп Туна.

В “The Next Generation” ще чуем галантното и нежно остроумие на Моцартовата Serenata Notturna, младежкия музикален порив на Менделсон - Концерт за цигулка в ре минор, който дава простор за виртуозна изява на солиста и то в едно развълнувано съкровено-романтично изявление.

В пълния спектър от силни емоции, които този концерт ни е подготвил, ще прозвучи и гласът на засегнатите, онеправданите, отхвърлените и забравени в Камерната симфония в до минор, оп. 110а на Дмитрий Шостакович.

Класическата музика е мост между поколения и епохи. Тя ни свързва със съвършенството на майсторските звуци, задава вечни въпроси и елегантно ни дава техните отговори, когато се заслушаме внимателно. The Next Generation Orchestra е голямото достижение на фестивал и академия АЛЕГРА, многолик портрет на тяхната мисия - да окрилява младите таланти чрез професионализма на истински музикални легенди.