ЛАВИНА ОТ ЛЮБОВ: Ваня Цветкова се сбогува: ИВАНЕ.... (СНИМКИ)

Отиде си един от най-големите мъжкари в българското кино, тъжи Христо Мутафчиев. Обичам те, слънце, обърна се Ники Сотиров към починалия колега

Култура
23:41 - 31 Януари 2024
69190
ЛАВИНА ОТ ЛЮБОВ: Ваня Цветкова се сбогува: ИВАНЕ.... (СНИМКИ)

Социалните мрежи бяха залети от вълна на съпричастност и тъга заради смъртта на обичания актьор Иван Иванов, както и от лавина от любов. Приятели, близки и далечни колеги на големия артист, както и обикновени почитатели и културни институции изразиха съболезнования за кончината му и му отдадоха почит.

Публично най-лаконична бе актрисата Ваня Цветкова - екранна партньорка на Иван Иванов в "Комбина", "Лавина" и "Другият наш възможен живот". Тя написа просто името му с главни букви и с многоточие: "ИВАНЕ....." Но точно това кратко "Иване" всъщност казва много. Ваня Цветкова публикува и две снимки от последния си филм с Иванов "Другият наш възможен живот" на режисьора Румяна Петкова по сценарий на Невелина Попова, заснет през 2003 г.


"КОМБИНА" осиротя!!! Останахме двама! ОБИЧАМ ТЕ, СЛЪНЦЕ!!!", сбогува се с Иван Иванов и неговият колега Ники Сотиров.

Заедно с Ваня Цветкова тримата изпълниха главните роли в емблематичния шпионски филм "Комбина" на режисьора Никола Рударов по сценарий на Владимир Ганев. Ники Сотиров публикува и снимка на плакат на филма. 

"Без Ването! Най-красивото лице в българското кино, един от големите мъжкари! Сбогом, приятелю!", каза и актрисата Милена Живкова - близка семейна приятелка на Иван Иванов и на съпругата му Петя Силянова. 

"Отиде си един от най-големите мъжкари в българското кино! Иван Иванов!

Сбогом, приятелю!", прости се с легендата на българското кино председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Той публикува снимка от гостуването си в къщата на Иванов в село Оборище. Там Иван Иванов се усамоти през последните 20 години.


"Бунтарят - актьор, истинският мъж, голям талант и поет, звездата в българското кино и театър Иван Иванов е отлетял към небесните сцени. За него всичко бе любов и всичко бе живот. Остава!", изразиха съболезнования от Министерство на културата.


"Иван беше мъдрец. Беше прекрасен поет. Много бих искала да си припомня всички нежни, умни, чувствителни стихове, които Иван изля в няколко малки поетични книги. Иван имаше чувствителния поглед на мъдрец към нещата от живота. Беше спокоен, някак цялостен с мислите, поетиката... Помня разговаряхме за младите актьори, за това какво е да работиш с тях, тогава и Петя имаше клас по слово, и Иван ни казваше, че да си Учител е нещо голямо, смислено...

Прекрасен е актьорът Иван Иванов, но също така прекрасна е поезията му. Четете неговите стихове... Нека светлата му душа намери покой.

Съболезнования на скъпата ми Петя, на двамата му прекрасни сина", написа във фейсбук актрисата и режисьор Ева Волицер, която в момента преподава в САЩ.

 
 
"За моето поколение: първата истинска кино-звезда.

Минимализъм, походка, косата на "среден път", погледът, момчешките сълзи - сякаш никъде никой не го беше учил на актьорско майсторство. И слава Богу! Остана недостижим с няколкото роли в киното, които всички помним", написа писателят Захари Карабашлиев.

Снимка на Иван Иванов, направена от Явор Гърдев в Тополовград


"Идолът на моето детство! Иван Иванов (1951-2024) Сбогом! Лек полет!


Благодаря за мечтите! Благодаря за срещата!", сбогува се с кино легендата режисьорът Явор Гърдев, публикувайки и снимка на актьора, направена от него.

Десетки по-млади актьори също изразиха съболезнования за смъртта на Иван Иванов и споделиха, че той е бил тяхно вдъхновение.