Лавров: Диалогът между Белград и Прищина няма алтернатива

Необходим е сериозен и честен разговор за бъдещите отношения между тях

Свят
13:27 - 21 Август 2020
1286
Лавров: Диалогът между Белград и Прищина няма алтернатива

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че диалогът между Белград и Прищина е в застой, но няма алтернатива, а външното влияние не трябва да включва шантаж и извиване на ръцете на едната страна със стимулиране на съмнителни апетити на другата страна, съобщава белградският вестник "Данас".

Днес диалогът стагнира. Но той няма алтернатива, колкото и някой да иска да разсече гордиевия възел. В Брюксел и Вашингтон сега се работи за ново задвижване на процеса на преговори. Външното влияние трябва да бъде без шантаж и изввиване на ръцете на едната страна със същевременно стимулиране на съмнителни апетити на другата страна. Алтернативата на диалога е много опасна за всички, заяви Лавров в интервю за руския вестник "Труд", което е поместено в сайта на руското министерство на външните работи.

Лавров посочва, че е необходим сериозен и честен разговор за бъдещите отношения между Белград и Прищина. Той може да даде резултати само при зачитане на законните интереси на косовските сърби с реално взимане под внимание на тяхната загриженост и с уважаване на нормите на международното право, заяви руският външен министър.

Той добави, че проблемът на Косово е последица от "безсрамното насилствено отнемане на част от територията на Сърбия, а не от конфликта между Белград и Прищина". Вместо да остане сръбска автономна област, с едностранно решение и пренебрегвайки резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, бе създадена самопровъзгласена псевдодържава. Нейното политическо ръководство открито игнорира международното право, законните искания и интереси на Република Сърбия и сръбския народ, като се опитва на всяка цена да узакони временното положение и заедно с това и себе си, казва Лавров в интервюто.