Лавров и германската външна министърка не се разбраха на рандевуто

Скараха се за лиценза на Russia Today от Берлин

Свят
18:47 - 18 Януари 2022
2246
Лавров и германската външна министърка не се разбраха на рандевуто

Германската външна министърка Аналена Бербок и руският й колега Сергей Лавров влязоха в конфликт по време на пресконференция по темата за немскоезичната версия на руския телевизионен канал RT (Ар Ти), съобщи ДПА, цитирана от БТА.

След разговорите на двамата висши дипломати в Москва Лавров заяви, че RT - бившата "Рашъ тудей" (Russia Today) - е била една от обсъжданите теми, и призова правителството в Берлин да позволи на канала да работи безпрепятствено в Германия.

RT многократно е критикувана на Запад като пропаганден инструмент на Кремъл и е обвинявана, че разпространява конспиративни теории и дезинформация от името на руската държава. RT отхвърля обвиненията.

"Важното за нас е руските журналисти да се чувстват комфортно и да не се сблъскват с дискриминация", заяви Лавров, цитиран от ТАСС.

RT DE иска лиценз за телевизионен канал в Германия. RT вече излъчва в Съединените щати, Франция и други страни.

Лавров предупреди германската си колежка, че според него има "намеса в дейността на независими журналисти" и възпрепятстването на RT ще има последствия.

Руското външно министерство неведнъж е заплашвало, че забраната за излъчване ще се отрази на работата на германските медии в Русия.

Бербок контрира, като заяви, че в Германия няма държавно радиоразпръскване.

Германската външна министърка отхвърли и оплакванията на представител на RT, че служителите на канала в Германия са възпрепятствани в работата си или дискриминирани.

"Не е вярно, че има държавна намеса", каза тя по отношение на решението на видеоплатформата ЮТюб да блокира RT DE заради разпространяване на невярна информация.