Лавров иска помощ от СЗО за спецоперацията. Подоляк: Иди на психиатър!

Кокаиновите интелектуалци от руското министерство напълно сериозно предлагат на международната организация да ни предаде техния ултиматум, шокиран е съветникът на Зеленски

Украйна
12:56 - 20 Май 2022
4001
Лавров иска помощ от СЗО за спецоперацията. Подоляк: Иди на психиатър!

Световната здравна организация да повлияе на Украйна така, че тя да не пречи на Русия да изпълни целите на т. н. специална операция. Това е поискал от генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус външният министър на Руската федерация Сергей Лавров. Комюнике от телефонния разговор между двамата е публикувано на сайта на руското външно министерство.

„С. В. Лавров подробно очерта действията, предприемани ежедневно като част от специална военна операция за облекчаване на страданията на цивилното население, и призова СЗО да повлияе на режима в Киев, така че той да не пречи на изпълнението на предлаганите с тази цел мерки.“

Руската страна посочила конкретни факти за причините за хуманитарната криза в Украйна и Донбас, възникнала „в резултат на антиконституционния преврат от 2014 година“ и последвалата след него „агресия на киевския режим по отношение на населението на Донбас и тоталната блокада на Донецката и Луганската републики“. Инициативата за разговора е била на Лавров. Събеседниците се договорили да поддържат връзка.

„Авторите на „Да превземеш Киев за три дни“, кокаиновите интелектуалци от руското министерство, напълно сериозно предлагат на международната организация да ни предаде техния ултиматум: украинци, у вас в домовете ви са дошли насилници и убийци, затова вие бавничко се изправете до стените и чакайте, докато те ви ограбят, набият, изнасилят. А после ще заемат част от дома ви и ще си фиркат там без тоалетна.“ – коментира разговора Лавров-Гебрейесус съветникът на украинския президент Михаил Подоляк.

Заявленията на Лавров Подоляк, цитиран от агенция УНИАН, нарече „руски абсурд“ и „дипломатическа деменция“. По думите на съветника на президента съвсем скоро в резултат на международната изолация Русия ще има контакт единствено с Беларус, Еритрея и хуманитарните организации.

„Всъщност, единственото, с което от СЗО биха могли да помогнат на Кремъл, е да им организират необходимото колективно психиатрично обследване. И да им предложат програма за адаптивна терапия. Безусловно Киев може само да приветства подобни лечебни мероприятия.“ – обобщи ръководителят на президентския офис на Украйна.