Лавров изригна срещу България: Низки сте!

Топ
14:39 - 06 Юни 2022
7147
Лавров изригна срещу България: Низки сте!

Руският външен министър Сергей Лавров нарече възмутително и немислимо това, че България, Черна гора и Северна Македония са затворили небето си за неговия самолет на път за Сърбия.

"Налице е отнемане на правото на суверенна държава да провежда външна политика. Международните дейности на Сърбия, поне засега, в руска посока са блокирани", каза министърът.

И допълни, че инцидентът е "ясна и поучителна демонстрация на това докъде могат да стигнат НАТО и ЕС, използвайки най-низките възможни методи, за да повлияят на онези, които се ръководят от национални интереси".

По думите на руския първи дипломат страната му досега не е получила официални обяснения от държавите, които отказаха преминаването на самолета на руска официална делегация.

"Зная, че ще последват много обяснения, каквито досега не сме чули. Страните, които отказаха разрешение за полета, ще кажат, че така са им наредили от ЕС и НАТО. А те, на свой ред, ще обясняват, че държавите са взели сами решенията си". 

Българското външно министерство вече обяви, че отказът на България е заради европейските санкции, наложени на Лавров.  

Все пак Лавров "успокои", че Русия няма да реагира по никакъв начин на тези действия, за да не усложнява допълнително "връзките между народите".

Днес обаче открити заплахи към страната ни отправи бившият вицепремиер на Русия и главен директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, който намекна, че България може да стане обект на супертежка междуконтинентална балистична ракета за носене на ядрени бойни глави.

Малко по-рано стана ясно, че визитата на Сергей Лавров в Сърбия се е провалила заради отказа на трите държави да дадат небето си за преминаването на самолета на руската делегация.