Лавров към САЩ: Не се шегувайте с нашите червени линии

Руският външен министър отново предупреди Вашингтон да не пали Трета световна война

Украйна
18:19 - 04 Септември 2024
1615
Лавров към САЩ: Не се шегувайте с нашите червени линии

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров предупреди САЩ да не се шегуват с "червените линии" на Москва в отговор на въпрос за потенциалната доставка на американски ракети с голям обсег на действие в Украйна, предаде Ройтерс.

Руският първи дипломат заяви, че САЩ губят от поглед чувството за взаимно възпиране, което е в основата на баланса на сигурността между Москва и Вашингтон от времето на Студената война, и че подобни действия са опасни.

Лавров коментира доклад на Ройтерс, според който САЩ са близо до сключването на споразумение за снабдяване на Киев с крилати ракети въздух-земя с голям обсег JASSM, които могат да достигнат дълбоко навътре в територията на Русия, за което лобира украинският президент Володимир Зеленски. 

"Няма да бъда изненадан от нищо – американците вече прекрачиха прага, който сами си поставиха. Те са подтиквани към това, а Зеленски, разбира се, вижда това и се възползва", заяви Лавров пред интервюиращ го журналист от руска телевизия. 

"Но те трябва да разберат – те се шегуват с нашите червени линии тук. Те не бива да се шегуват с тях", добави руският първи дипломат.

Лавров заяви, че Вашингтон знае къде са тези граници, но греши, ако смята, че последиците от евентуална ескалация на войната в Украйна ще бъдат понесени главно от Европа. 

"Те са генетично убедени, че никой няма да ги пипне", каза той. Според него това подкопава всички принципи, които са в основата на стратегическата стабилност с Вашингтон от съветско време насам. "Това усещане за взаимно възпиране – по някаква причина те започват да го губят. Това е опасно", допълни руският външен министър.

Лавров намекна за забележките на съветника по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби, който през юни заяви, че президентът Джо Байдън многократно е казвал, че Вашингтон не се стреми към "Трета световна война". Тогава Кърби заяви, че голяма ескалация на войната в Украйна може да има "катастрофални последици, потенциално, на целия европейски континент" и това няма да е добре за интересите на Вашингтон.

За втори път в рамките на малко повече от седмица Лавров предупреждава САЩ, че една Трета световна война няма да се ограничи само в границите на Европа, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес Кремъл заяви, че Русия прави промени в ядрената си доктрина, защото Вашингтон и съюзниците му заплашват Москва, като ескалират войната в Украйна и пренебрегват законните интереси на Русия в областта на сигурността.

Кремъл не съобщи какви промени планира да въведе в политическия документ, в който се посочват обстоятелствата, при които може да бъде използвано ядрено оръжие, нито кога промените биха влезли в сила.