Лавров определи срещата на върха на Г-20 в Индия като успешна

Русия
16:44 - 10 Септември 2023
2932
Лавров определи срещата на върха на Г-20 в Индия като успешна

Руският външен министър Сергей Лавров определи срещата на върха на Г-20 в Индия като успешна и заяви, че благодарение на съвместните усилия на страните от Глобалния Юг Русия е успяла да гарантира, че дневният ред на Г-20 няма да бъде засенчен от конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.

Срещата на върха на Г-20 в Делхи бе и повратна точка по отношение на ориентацията към балансиране на световните интереси в икономиката, каза Лавров на пресконференция след срещата, цитиран от ТАСС.

"В декларацията (от срещата) се припомня всичко, което трябва да се изпълни в съответствие с дългогодишните обещания, както и да се реализира, за да се осигури баланс на интересите в световната икономика. Пътят не е кратък, но въпреки това тази среща на върха бе в известен смисъл преломна от гледна точка на ясното фокусиране върху точно такива задачи", каза руският външен министър.

И още: "Западът няма да може да остане хегемон, като се има предвид, че отдавна са се появили и обективно набират сила нови центрове на световното развитие". Лавров добави също, че след тази среща на върха западните държави трябва да се замислят доколко са в състояние "да се ангажират с продължаване на линията си на господство".

Руският външен министър посочи, че страните от Глобалния Юг се стремят да засилят ролята си в механизмите на глобалното управление, така че тяхната реална тежест да бъде отразена в световните дела, включително в икономическата сфера. Лавров отбеляза още, че държавите от групата БРИКС вече са изпреварили страните от Г-7 по отношение на размера на брутния вътрешен продукт (БВП).