Лавров подчерта необходимостта от създаване на палестинска държава

Русия
14:44 - 18 Януари 2024
2170
Лавров подчерта необходимостта от създаване на палестинска държава

На годишната си пресконференция в четвъртък, руският външен министър Сергей Лавров настоя за създаването на палестинска държава като основна стъпка за решаване на конфликта в Газа. Той изрази това становище, подчертавайки, че създаването на такава държава трябва да стане в пълно съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, съобщава Си Ен Ен.

Лавров подчерта, че палестинската държава трябва да съществува в сигурност и добросъседство с Израел и другите страни в региона. Той изрази убеждението си, че без създаването на такава държава, палестинският народ ще продължи "да живее в условия на неравностойност и липса на справедливост", което би довело до повторение на насилствените инциденти, каквито се наблюдават в Газа.

Въпреки че признава текущите трудности и нежеланието на Израел да приеме тази идея в момента, Лавров изрази надежда, че израелската държава в крайна сметка ще достигне до същото заключение. Той подчерта, че единственият начин да се постигне дългосрочно решение е чрез пряк диалог между палестинците и израелците.

Лавров критикува съществуващите посреднически усилия на САЩ, като заяви, че те няма да доведат до реален резултат без наличието на пряк диалог. Той настоя, че единствено прякото общуване и преговори между двата народа могат да доведат до истинско и трайно споразумение.