Лавров постави условие за среща на върха

Дори след споразумения за примирие между страните в конфликта от украинската криза, сблъсъците продължават

Свят
16:17 - 20 Август 2019
1462
Лавров постави условие за среща на върха

Първата стъпка в подготовката на нова среща в нормандския формат трябва да бъде прилагането на предишни споразумения, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости. 

"Сега, поне в нормандския формат и в контактната група, ние предлагаме да закрепим това споразумение на хартия вече в юридически вид.

По този начин резултатите от последната среща на върха на Нормандската четворка ще бъдат приложени, вече можем да говорим за това каква е следващата стъпка, която трябва да се предприеме в този формат ", каза министърът на пресконференция след разговори с колегата си от Гана.

"Трябва да подготвим допълнителни стъпки, които да ускорят прилагането на споразуменията от Минск. Но първият етап, както казах, е да изпълним това, което се договорихме на предишната среща на върха. Тогава можем да говорим за подготовката на следващата нова среща на върха", подчерта Лавров.
През април 2014 г. украинските власти започнаха военна операция срещу самопровъзгласилите се Луганска народна република и Донецка народна република, които обявиха независимост. Според последните данни на ООН около 13 хиляди души са станали жертва на конфликта.

Проблемът с разрешаването на украинската криза се обсъжда на преговори в различни формати, по-специално във "нормандския формат" (Русия, Франция, Германия, Украйна).
Но споразуменията за прекратяване на огъня бяха постигнати само в Минск, по време на срещи на контактната група с посредничеството на Русия и ОССЕ. Въпреки това, дори след споразумения за примирие между страните в конфликта, сблъсъците продължават.