Лавров пристига в Турция

Чавушоглу дава ифтар - черпи руския си колега за Рамазан

Свят
16:47 - 06 Април 2023
2389
Лавров пристига в Турция

Руският външен министър Сергей Лавров днес пристига на двудневно посещение в Турция по покана на турския му колега Мевлют Чавушоглу, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Чавушоглу и Лавров ще се срещнат тази вечер първо на ифтар (вечеря по време на свещения месец Рамазан). На 7 април е планирана официална среща, след която двамата външни министри ще дадат съвместна пресконференция. Двамата министри за последен път разговаряха по телефона на 15 март.

Една от темите в дневния ред на разговорите ще бъде споразумението за зърното. Ще бъдат обсъдени въпроси като проблемите на Русия с износа на зърно и торове и банковите плащания.

Втората точка от дневния ред на срещата ще бъде Сирия. Ще бъдат обсъдени всички аспекти на нормализирането на отношенията между Турция и Сирия. Ще бъдат оценени както резултатите от проведената в Русия среща на ниво заместник-министри на външните работи, така и предприетите до момента стъпки.

Очаква се министрите да разменят мнения и за вйната в Украйна. В рамките на двустранните икономически отношения на масата ще бъдат поставени темите за енергетиката и туризма.

Дипломатическият трафик между Анкара и Москва продължава. След четиристранната среща на заместник-министрите на външните работи на Турция, Сирия, Иран и Русия в Москва, този път руският външен министър Сергей Лавров е в Турция, коментира днес турската телевизия ТРТ-Хабер.