Лавров пристигна в Йоханесбург вместо Путин

Русия
11:03 - 22 Август 2023
2030
Лавров пристигна в Йоханесбург вместо Путин

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристигна в Йоханесбург, ЮАР, за участие в срещата на БРИКС. На нея първо бе поканен руския президент Владимир Путин, но пътуването му бе осуетено от издадената международна заповед за арест от МНС.

На 19 юли стана ясно, че в Йоханесбург вместо Путин ще кацне Лавров. На 30 юли лични Путин аргументира своето решение да остане в Русия: "Аз не мисля, че моето присъствие на срещата на БРИКС е по-важно от присъствието ми в Русия в момента."

До юли месец говорителите на Кремъл избягваха темата с осуетените пътувания на руския лидер не само заради заповедта за арест на МНС, но и заради изолацията, в която влезе Русия след като започна войната си срещу Украйна. Допълнително през юни ръководителят на ЧВК "Вагнер" организира един бърз метеж, който макар и да приключи за 36 часа, даде повод да се разсъждава за вътрешнополитическата стабилност в Русия.

Забележително е, че БРИКС и конкретно пристигането на Сергей Лавров в ЮАР съвпадат с първата публична изява на Евгений Пригожин, след като той оттегли групировката си в Беларус. Пригожин разпространи видео, вероятно записано сега или в последните дни, в Африка, в което с обещание, че ще направи Африка "по-свободна", дава най-малкото заявка, че ЧВК "Вагнер" не се е оттеглил от Черния континент.

Руският президент Владимир Путин ще участва в срещата чрез видеоконферентна връзка. Освен всичко друго, руският лидер ще информира участниците в него за приоритетите на руското председателство в асоциацията през 2024 г.

Срещата на върха на БРИКС се провежде в Йоханесбург от 22 до 24 август. Сред поканените са лидерите на 54 африкански държави. Според пресслужбата на Кремъл окончателните договорености ще бъдат записани в Йоханесбургската декларация.