Лавров: САЩ и НАТО участват във войната!

Глашатаят на Путин отправи упреци към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

САЩ
13:36 - 01 Декември 2022
1725
Лавров: САЩ и НАТО участват във войната!

Руският външен министър Сергей Лавров каза в четвъртък, че Съединените щати и НАТО са били преки участници във войната в Украйна заради подкрепата им за Киев, и защити ударите на Москва по украинската инфраструктура.

Лавров каза на пресконференция, че Вашингтон и атлантическият алианс са пряко замесени във войната, защото доставят оръжия на Украйна и й осигуряват военно обучение на своя територия, съобщава "Ройтерс".

Той защити руските удари по украинската енергийна инфраструктура, за които Киев и Западът казват, че са военно престъпление, насочено към причиняване на страдания на цивилни - чрез прекъсване на отоплението, осветлението и тока.

"Ние деактивираме енергийни съоръжения (в Украйна), които позволяват на вас (Запада) да изпомпвате смъртоносни оръжия в Украйна, за да убивате руснаци", каза Лавров.

"Така че не казвайте, че САЩ и НАТО не са участници в тази война - вие участвате пряко. Включително не само доставката на оръжие, но и обучението на персонал - вие обучавате (украинската) армия на ваша територия", каза министърът.

Сергей Лавров отправи упреци и към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), заявявайки, че Западът, че е отхвърлил шанса да превърне европейската служба за сигурност в истински мост с Русия след Студената война.

Лавров направи коментарите в началото на пресконференция, по време на която пространно припомни руските оплаквания срещу Запада, като каза, че "безразсъдното разширяване" на НАТО е обезценило основните принципи на ОССЕ.