Лавров: САЩ отдавна участват в конфликта в Украйна

Той увери, че Москва е отворена за преговори със Запада относно войната

САЩ
14:32 - 11 Октомври 2022
2018
Лавров: САЩ отдавна участват в конфликта в Украйна

Съединените щати отдавна участват де факто в конфликта в Украйна и въоръжават режима в Киев. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Както аз го виждам, де факто американците участват в тази война от дълго време. Те не само въоръжават украинския президент Володимир Зеленски и неговия режим. Те предоставят разузнавателни данни от сателити", подчерта Лавров по повод обещанието на президента на САЩ Джо Байдън в разговор със Зеленски да продължи да подкрепя Украйна с военна техника, включително със системи за противовъздушна отбрана.

Лавров припомни, че са се включили и търговски сателити, отбелязвайки, че сега те са "в услуга на военните планове за подкрепа на неонацисткия режим".

Това, между другото, подчертава уместността на нашата дългогодишна инициатива за предотвратяване на надпревара във въоръжаването в космоса, посочи той.

Съединените щати и техните сателити трябва да проявяват изключителна предпазливост, когато правят коментари за възможен ядрен конфликт, предупреди още руският външен министър и настоя за максимална отговорност при публичните изказвания.

"Апелирам всички, които се интересуват от тази ситуация и от този въпрос, опитвайки се да го отразят в обществените медии: не го раздухвайте изкуствено", призова топ дипломатът на Русия.

Лавров увери, че Москва е отворена за преговори със Запада относно войната в Украйна, но все още не е получила сериозно предложение за разговори, съобщава "Ройтерс".

Той отрече като "лъжа" твърденията на служители, включително говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби, че Съединените щати са отворени за преговори, но Русия е отказала.

Не сме получавали сериозни предложения за контакт, категоричен бе Лавров.

Той подчерта, че Русия няма да откаже среща между президента Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън на предстоящата среща на Г-20 и ще обмисли предложението, ако получи такова.

"Многократно сме казвали, че никога не отказваме срещи. Ако има предложение, ще го разгледаме", увери дипломатът.

Относно възможността Турция да бъде домакин на преговори между Русия и Запада, Лавров заяви, че Москва е готова да изслуша всякакви предложения, но не може да каже предварително дали това ще доведе до резултати.

Той отбеляза, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще има възможност да отправи подобно предложение към Путин, когато и двамата посетят Казахстан тази седмица.