Лавров: Светът е на прага на нещо много опасно

Първият дипломат на Русия е в Ню Йорк, за да председателства Съвета за сигурност на ООН

САЩ
11:45 - 25 Април 2023
2129
Лавров: Светът е на прага на нещо много опасно

Външният министър на Руската федерация Сергей Лавров защити в понеделник инвазията в Украйна и остро разкритикува западните държави, които по думите му са избрали "да взривят световния ред, само и само да запазят господството си".

Първият дипломат на Русия е в Ню Йорк, за да председателства Съвета за сигурност на ООН, свикан от Русия, която е ротационен председател през този месец.

Лавров добави, че днешният свят "е на прага на нещо много опасно, може би дори по-опасно от епохата на Студената война".

Никой не е дал разрешение на малцинството на Запада да говори от името на цялото човечество, подчерта Лавров и упрекна САЩ и съюзниците им в разрушаването на международната архитектура, възникнала след Втората световна война.

В своята реч руският външен министър напомни военната инвазия на Запада в редица страни назад във времето, давайки за пример Ирак, Либия и бивша Югославия.

По отношение на конфликта в Украйна Лавров посочи, че разширяването на НАТО и смяната на режима в Киев през 2014 г. с "нацистки" на практика са довели до избухването на днешната война. Допълни и че планът на Вашингтон е бил да използва влиянието си над украинската власт, за да "отслаби Руската федерация и да се елиминират опонентите", информира 20minutos.