Лавров: Светът рискува д а се потопи в киберхаос

Актуални новини
15:00 - 26 Ноември 2020
1586
Лавров: Светът рискува да се потопи в киберхаос

Светът рискува да се потопи в киберхаос без универсални споразумения за информационна сигурност.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на речта си на заседание на колегиумите на руското и беларуското външно министерство, съобщава ТАСС. 

"Въпросът за международната информационна сигурност е на дневен ред. Последните събития в Либия демонстрират необходимостта от сътрудничество по този въпрос. При това сътрудничеството не лично, а с участието на всички държави без изключение", каза той. „Без универсални споразумения светът рискува да се потопи в киберхаос, последствията от които могат да бъдат катастрофални."

Според Лавров, именно в състояние на кибервойна и с външна подкрепа, процъфтява незаконната подривна дейност, а информационните и комуникационни технологии се използват за престъпни цели.

"Необходимо е да продължим да защитаваме нашите подходи в тази област чрез многостранни платформи, регионални механизми и в двустранен формат", подчерта той.

В тази връзка руският външен министър отбеляза добре координираното взаимодействие на делегациите на двете страни при стартирането на отворената работна група на Общото събрание на ООН по международната информационна сигурност, специална комисия от експерти по разработването на Конвенция за борба с киберпрестъпността.

"Работим и по текста на съвместно изявление на ръководителите на държавите от ОНД по тази тема", заключи министърът.