Лавров: Убийството на Солеймани нарушава международното право

Русия призова САЩ да се откаже от незаконните силови методи по света

Актуални новини
22:22 - 03 Януари 2020
2967
Лавров: Убийството на Солеймани нарушава международното право

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че убийството на иранския генерал Касем Солеймани е грубо нарушение на нормите на международното право, предаде ТАСС, цитирайки изявление на руското външно министерство.

Лавров направи това изявление в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо. При обсъждането на ситуацията, свързана с убийството на иранския генерал Солеймани, командващ елитната част "Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, руският външен министър е подчерта, че "целенасочените действия на държава-членка на ООН, целящи отстраняването на официални лица от друга държава-членка на ООН, при това извършени на територията на трета суверенна държава без нейно знание, нарушават грубо принципите на международното право и заслужават да бъдат осъдени".

Лавров призова Вашингтон да се откаже от незаконните силови методи и да решава проблемите на масата за преговори. Той е подчертал, че "тази стъпка на САЩ рискува да доведе до тежки последствия за регионалния мир и стабилност, не подпомага усилията за намиране на решение на сложните проблеми, натрупали се в Близкия изток, а напротив, води до нова спирала на ескалацията".

Същевременно външнополитическият представител на ЕС Жозеп Борел призова всички замесени страни и техните партньори да проявят максимална сдържаност след смъртта на ирански генерал при американски удар в Багдад. В изявлението, цитирано от Франс прес и ДПА, Борел призова за "отговорност в този критичен момент" и заяви, че ЕС е готов да продължи да работи с всички страни за намаляване на напрежението и за избягване на криза, която "рискува да изложи на опасност години на усилия за стабилизиране на Ирак". 

Иран ще предприеме юридически стъпки на международно равнище, за да потърси отговорност от САЩ за убийството на ген. Касем Солеймани, заяви външният министър Мохамада Джавад зариф по държвната телевизия, предаде Ройтерс. "Това очевидно бе терористичен акт. Иран ще предприеме юридически стъпки на международно равнище, за да привлече Америка под отговорност за убийството на Солеймани", каза иранският дипломат.