Лавров: Украинският мирен план е безсмислен

Украйна
11:51 - 29 Март 2024
1637
Лавров: Украинският мирен план е безсмислен

Руският външен министър Сергей Лавров в интервю, публикувано в петък, заяви, че предложеният от Украйна мирен план е безсмислен, тъй като се основава на неприемливи идеи като изтеглянето на Москва от завзетите от нея райони, цитира думите му Ройтерс.

Лавров каза пред московския всекидневник "Известия", че предложената мирна среща на върха няма да успее, докато не бъдат променени нейните фундаментални основи, включително допускането на Русия на нея.

"Във всеки случай сме готови да водим дискусии, но не на базата на "формулата за мир" на (украинския президент Володимир) Зеленски", каза Лавров пред всекидневника.

"Как някой сериозен политик във Вашингтон, Брюксел, Лондон, Париж или Берлин може да каже, че няма алтернатива на формулата на Зеленски", пита риторично той.

Лавров отхвърли като неприемливи точките на плана, които призовават Русия да се изтегли от територията, която е завладяла, включително Крим, анексиран през 2014 г., и възстановяването на постсъветските граници на Украйна от 1991 г. Той също така призовава за средства, които да подведат Русия под отговорност за нейното нахлуване през февруари 2022 г.

Зеленски отхвърля всяка идея за преговори с Москва на каквато и да е основа, различна от мирния план.

Лавров каза, че се е срещнал с официални лица и дипломати от Швейцария, които са го уверили, че мирната среща на върха, която Берн се съгласи да бъде домакин, ще включва руско участие и ще се проведе при реалистични условия.

Той каза, че швейцарски служители са му казали, че "разбираме, че нищо не може да бъде решено без Вас, това е несправедливо". И след като планът беше превърнат в "колективен продукт", Русия щяла да бъде поканена.

Лавров също каза, че предложенията на САЩ за обсъждане на оръжейни договори, отделяйки въпроса от конфликта в Украйна, нямат смисъл.

"Това е шега и не се отразява добре на тези в администрацията във Вашингтон, занимаващи се с външна политика", каза той пред "Известия". "Всичко това се свежда до факта, че външната политика в Съединените щати се ръководи от хора, които не знаят как да се занимават с дипломация.