Лавров за газа: Е, щом идеологическите амбиции на България са по-важни от икономическите интереси...

НАТО искала да "вземе" Молдова, Кишинев не щял според руския външен министър

Свят
08:33 - 30 Април 2022
3808
Лавров за газа: Е, щом идеологическите амбиции на България са по-важни от икономическите интереси...

Ключовите партньори, купуващи газ от Русия, преминаха на плащане на суровината в рубли. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал "Ал Арабия", цитиран от ТАСС.

"Повечето ключови партньори на Русия, купуващи газ, вече преминаха на този начин на плащане в рубли", отбеляза ръководителят на руското външно министерство.

По думите му предложената от Москва схема за разплащане не променя нищо за купувачите. "Ако те се отказват от схемите в рубли, то се получава така, че те не искат ние да получаваме пари за нашата стока. Това е техен избор", каза ръководителят на руското външно министерство.

"Ако Полша и България поставят идеологическите си амбиции над интересите на своите народи и над интересите на бюджета си, това е техен избор”, добави той.

Според Лавров се правят опити Молдова да бъде вкарана в НАТО, от което няма да спечели сигурността ѝ.

"Те (молдовците) трябва да се безпокоят за бъдещето си, защото се опитват да ги вкарат в НАТО. Не смятам, че от това ще спечели сигурността на Молдова", каза министърът.

"Целите на специалната военна операция на Русия в Украйна бяха обявени. Те се изразяват в защита на гражданското население в Източна Украйна и да се следи за това от територията на Украйна да не произтичат никакви заплахи за това население, както и за Русия. Това е всичко”, посочи той.