Лавров за израелско-палестинския конфликт: Решение за държава трябва да се вземе от ООН

Топ
18:30 - 09 Октомври 2023
4142
Лавров за израелско-палестинския конфликт: Решение за държава трябва да се вземе от ООН

Най-сигурният път към решаването на израелско-палестинския конфликт е създаването на палестинска държава в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров след преговори в Москва с генералния секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абул Гейт.  

На обща пресконференция след преговорите Сергей Лавров заяви, че палестинският въпрос трябва да бъде решен на базата на формулата за двете държави в съответствие с решенията на Съвета за сигурност на ООН, с двустранните палестинско-израелски споразумения и с арабската мирна инициатива.

"Всички тези договорености и решения предвиждат създаването на палестинска държава, която ще живее в мир, сигурност и сътрудничество в съседство с Израел", изтъкна руският първи дипломат. 

Ахмед Абул Гейт също се обяви за създаването на палестинска държава в границите от 1967 г. По думите му сегашната конфронтация има дълбоки причини, сред които отказът от прилагането на формулата за двете държави, блокадата на палестинските територии и продължаващото строителство на израелски селища. 

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова за политическо решение и предупреди, че продължаването на насилието със сигурност ще предизвика по-нататъшна ескалация и разрастване на конфликта.