“Денят на велосипеда” - първото “пътуване” с LSD

Все повече европейци се качват на две колела, отегчени от висенето по спирките и задръстванията в града

Новини
10:15 - 19 Април 2020
3762
“Денят на велосипеда” - първото “пътуване” с LSD

19 април е Денят на Велосипеда. А статистиката е категорична — все повече европейци се качват отново на две колела, отегчени от висенето по спирките на градския транспорт и задръстванията в града.

Този вид транспорт стана приоритет в много европейски столици, които искат да намалят автомобилния трафик. В последните години велосипедът се превърна и в основно превозно средство за голяма част от европейските граждани.

Велоалеите в страната също се увеличават. София, Пловдив и Варна са предвидили в инфраструктурните си планове за годината изграждането на нови пътища за велосипедистите.

За Ден на велосипеда е приета датата 19 април, когато през 1943 г. швейцарският химик Алберт Хофман, смятан за “бащата на психеделичната медицина”, преднамерено използва синтезирания от него наркотик ЛСД. 3 дни по-рано Хофман инжектира незначително количество от ЛСД във “възглавничките” на пръстите си. 

На 19 април Хофман умишлено приема нищожното количество от 250 микрограма ЛСД. Опасявайки се, че е заболял, той тръгва от лабораторията към дома си с велосипед. По пътя Хофман усеща действието на наркотика. За по-малко от час той започва да изпитва най-разнообразни емоции и халюцинации. Убеден е, например, че колегата в съседната лаборатория всъщност е вещица и така стига до заключението, че полудява. Мисълта за това го плаши повече и от тази за съседа-вещица и затова Хофман изпитва силна нужда да се прибере вкъщи и да си почине.

Заради ограниченията по време на войната обаче химикът няма личен автомобил и трябва да измине пътя до дома си с колело. Пътуването се оказва доста стресиращо преживяване - непрекъснато вижда размазано и има усещането, че е напълно неподвижен. В други моменти ученият се чувства така, сякаш демон е завладял тялото му и контролира всяко негово движение.

На 22 април той описва експеримента и възприятията си, които бележки по-късно помества в книгата си “ЛСД - моето трудно дете”.

Паметната дата е обявена за “Ден на велосипеда” през 1985 г. от професор Томас Робъртс от Университета в Северен Илинойс, САЩ, който отбелязва датата с купон в дома си. Седем години по-късно той изпраща покана за празника на свои приятели и колеги и така слага началото на ежегодното  му отбелязване.

Алберт Хофман е и човекът, който синтезира LSD и пръв изпитва ефектите му. Киселината е синтезирана за първи път в лабораторията му през 1938-а като се използват вещества, извлечени от спори на гъби. Както с много други медикаменти, LSD не е предвидено да има точно действието, което впоследствие се оказва, че притежава.

Идеята е била препаратът да се използва за стимулирането на дейността на сърцето, а страничните му ефекти все още не са били известни. Те са открити пет години след първоначалните експерименти с веществото - през 1943-а.