“Дубайски шейх” на лов за балъци в Перник

Измамник, представящ се за принц Хамдан ал Мактум, пробва да измъкне пари за фондация на емира на богатата държава

Новини
15:00 - 12 Септември 2019
58976
“Дубайски шейх” на лов за балъци в Перник

Нагъл измамник, представящ се за престолонаследника на Дубай - Хамдан бин Мохамед бин Рашид ал Мактум, пробва да прилъже перничанин да дари средства уж за фондация на емира на пребогатото кралство.

В.Т. от миньорския град разказа пред Lupa.bg за прелюбопитното си запознанство.

“Всичко започна с една усмивка в приложение за запознанства, разказва В.Т. — Беше крайно нетипично да видиш подобна екзотична физиономия с характерното за арабите облекло, при това едва на 4 километра от тебе.”

„Здравей, уважаеми”, отговорил непознатият и след размяна на няколко фрази поискал да продължат разговора в популярното чат приложение WhatsApp.

По-късно там непознатият се представил като Хамдан бин Мохамед бин Рашид ал Мактум.

“Беше истински шок!”, споделя В.Т. — Нямах никаква идея кой е Хамдан ал Мактум, но думите “престолонаследник на Дубай” не се нуждаят от обяснение.

Все пак В.Т. проверил в Уикипедия кой е шейх Хамдан. И да — въпросната персона била съвсем реална, а човекът с това име — истинският престолонаследник на Дубай.

“Два-три дни си пишехме разни неща, разменихме снимки и клипове. Много скоро “принцът” ме обяви за неговия най-добър приятел доживот. Обясни ми, че е много приятно да си бъбрим, но заради мерки за сигурност в двореца, а и заради свръх натоварената си програма не може да ми отделя прекалено много време за разговори.”

Но какво е правил престолонаследникът на Дубай в Перник?

“Това беше вторият въпрос, който му зададох — обяснява В.Т. — Изглежда супер невероятно който и да е шейх да има дори най-бегла представа, че такъв град съществува на Земята. Дори и да е пътувал някъде, пак не може да се окаже толкова близо. Най-близкото до Перник летище е на повече от 40 километра. Отговорът бил крайно пестелив и незадоволителен: “Тази сутрин се върнах оттам”, обяснил мъгляво представящият се за принц.

Не след дълго “шейхът” обяснил, че баща му – емирът на Дубай, има няколко фондации, които набират средства за сираци.

“И тогава той попита дали мога да направя скромно дарение за тези фондации, продължава разказа си В.Т. — Поисках някакъв линк, за да прочета повече за тази благотворителност. След час “консултации” с някакъв “секретар” ми беше обяснено, че фондациите нямат интернет страници, защото средствата се набирали измежду приятели и фенове.”

“Гугъл” обаче открива сайтовете на въпросните фондации — отлично направени страници, в които никъде не се споменава за подобен начин за набиране на средства. В.Т. праща един линк на “кралската персона”.

“Тогава събеседникът ми истински се разгневи” — разказва В.Т. Подобни сайтове били измамни, целели да злепоставят и да надредят на кралската фамилия.”

Все пак В.Т. попитал каква сума се очаква да дари и как да стане дарението. “Шейхът” поискал 1000 долара.

“Обясних му, че за толкова пари ходя на работа месец и половина. След известни пазарлъци сумата била свалена до “колкото можеш”. И за благодарност “шейхът” щял обещал да вземе кралския самолет и да отиде в Перник лично да се запознаят. И щял да му направи подаръци. “Искаш ли кола?” – попитал съвсем небрежно уж принцът.

От самото начало било ясно, че представящият се за дубайски шейх е измамник, но В.Т. решава да играе докрай. Попитал как да преведе парите и моментално получил номер на банкова сметка в банка в... САЩ.

Дубай е световен финансов център, а фондация на кралската фамилия оперира с банки в САЩ… Изглеждало съмнително и затова В.Т. отишъл в банков клон и показал предоставената му информация. Там му обяснили, че данните изглеждат перфектно — налични били всички банкови реквизити: номер на сметка, IBAN, swift код, титуляр на сметката, код за проследяване, адрес на банката… „Единствено не е ясно кой реално стои зад банковата сметка”, обяснила банковата служителка.

Междувременно “шейхът” започнал да нервничи и всяка трета фраза в чата станала “Направи ли дарение за децата?”. Въпреки че уж бил твърде зает, “шейхът” отделял часове, за да си пише по телефона с непознат за него човек от далечна страна.

В.Т. решил да поизнерви ситуацията още малко. Въпреки че вече бил получил множество снимки на “шейха”, помолил събеседника си да се снима с лист, на който е написал името му.

“Тогава онзи просто откачи. Изрече думи, които никак не отиват на кралска особа. Попитах го в кое по-точно британско училище ги е научил?”, разказва В.Т. “Шейхът” обаче решил, че е по-достоверно да направи видео обаждане, за да покаже ясно кой е.

“Набра ме на WhatsApp, но връзката беше много лоша. Виждаше се някакво лице, отсреща някой говореше на английски, но беше изключено да се разпознае кой е категорично.” — разказва В.Т.

Скоро след видео обаждането В.Т. прекратил комуникацията с непознатия.

Перничанинът е уведомил посолството на Обединените арабски емирства в София за циничната злоупотреба с личността на престолонаследника на Дубай.

„Посолството оценява високо Вашата морална гражданска позиция и Ви изказва своята благодарност за предоставения снимков материал с оглед предоставянето на тази информация на компетентните власти и навременното предотвратяване на бъдещи подобни неправомерни действия”, отговаря сътрудник от канцеларията на посланик Н. Пр. Ал Наджар.

Истинският шейх Хамдан - приказно богат и красив

36-годишният наследник на престола на Дубай Хамдан бин Мохамед бин Рашид ал Мактум e приказно богат и красив. Той е второто дете (от общо 13) на вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ, управника на емирство Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум от първата му жена Хинд бинт Мактум бин Юма ал Мактум. Впрочем баща му има общо 23 деца от три жени.

От ранно детство бащата на шейха подготвя Хамдан за бъдещо активно участие в политическият живот на Емирствата. Затова шейхът често може да бъде забелязан на всевъзможни конгреси и събития, където той отчетливо се откроява сред тълпата благодарение на своята национална носия — кандура и арафатка, които винаги носят членовете на кралското семейство от ОАЕ по време на официални мероприятия.

Роденият на 14 ноември 1982 г. Хамдан учи първо в частното момчешко училище “Шейх Рашид”, след това във факултета по мениджмънт на Дубайското правителствено училище.

Няколко години прекарва във Великобритания, в елитната Кралска военна академия за сухопътни войски “Сандхърст” – любим избор на английските аристократи. Нейни възпитаници са и принцовете Уилям и Хари. След това Хамдан се премества в британската столица и завършва London school of econcmics (LSE).

Шейх Хамдан с баща си - емира на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум

През 2006 г. е назначен за председател на Изпълнителния съвет на града Дубай. На 1 февруари 2008 г. е обявен за наследник на престола след отказа на първородния син на шейх Мохамед – Рашид. (“Черната овца” на кралската фамилия — шейх Рашид минаваше за плейбой и имаше проблеми с наркотиците. Той почина през 2015 г. едва 33-годишен от сърдечен инфаркт при не съвсем ясни обстоятелства.) Веднага след това го назначават на няколко ключови длъжности: за шеф на хедж фонда HN Capital LLP и президент на нов университет, наречен на негово име.

Шейх Хамдан е ръководител на Лигата за подкрепа на младите предприемачи, на Комитета по спорт на емирството и на Дубайския център за изследване на аутизма. Под негов патронаж е и Дубайският маратон.

Младият принц създаде онлайн инициативата „Моят Дубай”, в която жителите на страната могат да видят интересни неща от нейната история, както и да споделят кадри, разкази и други ценни за културата на родината си неща.

През 2011 г. сп. Forbes оцени състоянието му на 18 милиарда долара.

Негово височество принц Хамдан води активен начин на живот, списъкът от хобитата и увлеченията му е безкраен – скокове с парашут, дайвинг (гмуркане), риболов, лов със соколи, сноубординг, велоспорт и много други. Пише стихове, които публикува под псевдонима Fazza, затова в интернет е известен още като принц Фаза.

В социалните мрежи сравняват дубайския принц с Аладин от “Хиляда и една нощ” и подчертават приликата му с австралийския актьор Ерик Бана. Хамдан има над 8 милиона последователи в Инстаграм и хиляди във Фейсбук.

Домашните му любимци са екзотични – бели тигри и лъвове. Особена страст има към породистите жребци и конния спорт. Негово височество има няколко награди от състезания, сред които златен медал на Световните игри по конни спортове във Франция през 2014 г.

В нормалния живот шейх Хамдан изглежда малко по-различно — той обожава бейзболни шапки със символи от Формула 1, спортни тениски и бермуди. В определена степен принцът е далеч от политиката — той е романтична натура, обича пътешествията, лова със соколи и конната езда

Хамдан има и няколко камили, за едната от които плаща 3 млн. долара. Ползва инкрустиран с диаманти “Мерцедес” за 4,8 млн. долара и една от най-големите яхти в света за 300 млн. долара.

За неговия личен живот и отношенията му с жените в ОАЕ се говори само шепнешком. На 15 май т.г. шейх Хамдан се ожени за Шейка Бинт Саид Бин Тани ал Мактум. Злите езици разнасят мълвата, че шейх Хамдан не се лишава и от мъжка компания, въпреки че в родината му за това обикновено пращат на бесилката. 

Принцът е отличен ездач, увлечението му по конен спорт е от ранно детство, има собствена конюшня и веднъж даже печели Арабските Олимпийски игри благодарение на своето майсторство в конната ездата

Принцът не само добре фотографира, но и раздава съвети на начинаещи фотографи в интернет 

 Част от домашните любимци на младия шейх